0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie voor slaapverbetering

  april 30, 2022 4 min read

  Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde, evenwichtige levensstijl. Het is niet alleen belangrijk om voldoende te slapen, maar het is ook belangrijk om een diepe, rustgevende slaap te krijgen die overeenkomt met het circadiaanse ritme van je lichaam. Dit artikel bespreekt het belang van slaap, het circadiaanse ritme, de cel balans en welke kleur licht je helpt te slapen. We zullen ook uitleggen hoe rood licht therapie wordt gebruikt om jouw slaap te verbeteren.

  De negatieve effecten van slecht slapen

  Op de korte termijn beïnvloedt slaapgebrek onze stemming en maakt het ons minder alert, waardoor we minder productief zijn en meer kans hebben om grillige beslissingen te nemen. Op de lange termijn dragen chronische slaapproblemen bij aan tal van andere lichamelijke gezondheidsproblemen. Het is tegenwoordig een enorm probleem:63% van de Nederlanders is niet tevreden over haar/zijn slaapkwaliteit.50.5% van de Nederlanders geeft aan moe te zijn bij het opstaan (15% is zelfs zeer moe).

  rood licht therapie en slapen
  Slecht slapen kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Jouw dagelijkse licht inname speelt hierbij ook een belangrijke rol.

  Licht speelt een belangrijke rol in jouw slaapcyclus

  Slaapproblemen zijn maar al te bekend bij miljoenen mensen. Wat velen zich niet realiseren is de centrale rol die licht speelt in onze slaapcyclus. Bovendien zijn sommige soorten licht beter en slechter voor een gezonde slaap en het circadiane ritme.

  De hersenen interpreteren licht als een teken van slapen en wakker zijn. Je circadiane ritme is ontworpen rond de zon, maar de felle lichten en schermen van het moderne leven kunnen de natuurlijke signalen en ritmes van het lichaam uit balans brengen. Dus, welke kleur licht helpt je om te slapen?

  Welke kleur licht helpt je slapen

  Een overbelasting van blauw licht kan hoofdpijn veroorzaken en het moeilijker maken om in slaap te komen en in slaap te blijven. Als we ons blootstellen aan alle felblauwe licht van laptops, tv's en telefoons, vooral voordat we naar bed gaan - krijgt ons lichaam het signaal dat het tijd is om wakker te worden, zelfs als we moe zijn.

  Licht, cortisol, melatonine en slaap

  Hormonen die de slaapcyclus reguleren, worden ook direct beïnvloed door licht. Cortisol, een hormoon, helpt ons wakker te worden en ons op de been te houden. Cortisol-niveaus zijn meestal het hoogst in de ochtenden en het laagst wanneer we in onze diepste slaap zijn, meestal rond 3-4 uur.Het stimulerende effect van helder kunstlicht op cortisol is gedocumenteerd in meerdere onderzoeken.

  Melatonine is een tegenhanger van cortisol dat je helpt in slaap te vallen en door te slapen. Je lichaam begint meestal vroeg in de avond met de productie van melatonine, wanneer je begint te ontspannen en dichter bij de slaap komt. Van fel licht, vooral helder blauw licht van telefoons en computers, is aangetoond dat het de aanmaak van melatonine verstoort.

  Rood licht therapie en slaapverbetering

  Het komt erop neer dat het soort licht waaraan je wordt blootgesteld, van grote invloed is op je slaaphormonen en je vermogen om op de juiste momenten in slaap te vallen en in slaap te blijven. Blauw licht verstoort jouw circadiaans lichaam terwijl natuurlijk zonlicht het in balans brengt waardoor je makkelijker in slaap valt en jouw slaapkwaliteit verbetert. 

  Verbeter je slaap met rood licht therapie

  We hebben het gehad over hoe belangrijk licht is om te slapen, maar je kunt niet altijd op natuurlijk licht rekenen. Ons moderne leven houdt ons een groot deel van de dag binnen en het weer werkt niet altijd mee, zelfs niet als we naar buiten kunnen. Met rood licht therapie kan je jouw licht inname van de zon aanvullen. 

  Wat is rood licht therapie?

  Rood licht therapie, ook bekend als fotobiomodulatie (PBM) of lasertherapie op laag niveau (LLLT), is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling waarbij LED's lichten worden gebruikt om golflengten van rood licht en nabij-infrarood (NIR) licht rechtstreeks aan de huid en cellen te leveren. Dit verbetert de cellulaire functie door de mitochondriën te voorzien van het licht dat nodig is om de ATP-energie te maken die je lichaam van energie voorziet. Je kan hier meer leren over de wetenschap van therapie met rood licht en hoe het werkt.

   

  Rood licht therapie om beter te slapen

  De gemiddelde mens brengt zeer veel tijd binnenshuis door, vaak omringd door helder blauw licht dat het moeilijker kan maken om te slapen.  Met een Healing Lights rood licht apparaat in je huis kun je ervoor zorgen dat je altijd het gezonde licht krijgt dat je lichaam en cellen nodig hebben om te gedijen, ongeacht het weer, de tijd van het jaar of hoeveel tijd je tijdens de dag.

  rood licht therapie en beter slapen

  Rood licht therapie biedt dezelfde voordelen als het natuurlijke zonlicht, zonder UV-stralen, overmatige hitte of andere risico's van overmatige blootstelling aan de zon. Zo blijft jouw lichaam in balans en volgt het zijn/haar natuurlijke circadiaans ritme. 

  Behandelingen met rood licht therapie hebben geweldige resultaten laten zien in slaapverbetering.Een onderzoek naar de slaap van professionele basketbalspelers toonde aan dat een periode van twee weken met rood licht therapie in de avond de slaapkwaliteit van spelers op korte termijn verbeterde. Op basis van de resultaten suggereerden de onderzoekers dat therapie met rood licht een goede niet-invasieve, medicijnvrije oplossing zou zijn voor slaapproblemen.