0

  Uw winkelwagen is leeg

  Wat is het verschil tussen rood licht en nabij infrarood licht?

  augustus 31, 2022 3 min read

  Als je tijd hebt besteed aan het onderzoeken van rood licht therapie, heb je ongetwijfeld gezien dat de termen rood licht, nabij-infrarood (NIR) en infrarood (IR) therapie door elkaar zijn gebruikt. Dit is wat je moet weten over deze golflengten: wat ze zijn, hun voordelen, wanneer je ze allemaal moet gebruiken en hoe ze kunnen samenwerken om jouw gezondheid en welzijn te verbeteren.

  In deze blog gaan we de volgende punten behandelen:
  • Rood licht therapie versus infrarood: zijn ze hetzelfde?
  • Hoe verhouden nabij-infrarood- en infraroodtherapie zich tot rood licht therapie?
  • Is de een beter dan de ander?
  • Wanneer moet ik rood, infrarood of nabij-infrarood licht gebruiken?

  Rood licht en nabij-infrarood licht spectrum

  Rood licht therapie omvat vaak golflengten in zowel het zichtbare lichtspectrum: rood licht van 630-660 nanometer (nm); en het onzichtbare infraroodspectrum (810-850 nm, dat als bijna-infrarood wordt beschouwd. 

  rood licht therapie licht spectrum
  Andere namen voor rood licht therapie zijn licht therapie op laag niveau (LLLT) en fotobiomodulatie (PBM).

  Technisch gezien vallen zowel NIR- als IR-lichttherapie in dezelfde categorie van onzichtbare infraroodgolflengten in het elektromagnetische spectrum.

  Mogelijk zie je ook het acroniem LLLT als verwijzing naar lasertherapie op laag niveau, waarbij de golflengten en voordelen hetzelfde zijn, maar de levering van licht is anders. Zoals de naam al aangeeft, maakt lasertherapie op laag niveau gebruik van lasers op laag niveau (ook bekend als koude lasers), terwijl rood licht (of lichttherapie op laag niveau) rode LED-lampen gebruikt.

  Verschil tussen rood licht en nabij-infrarood

  In veel opzichten bieden rood licht en nabij infrarood golflengten vergelijkbare gezondheidsvoordelen, waaronder pijnverlichting. Het grootste verschil is dat nabij-infrarood licht dieper doordringt. De langere golflengten van NIR-licht reiken onder de huid naar cellen diep in je lichaam, inclusief spieren, gewrichten en botten.

  NIR-licht is nauw verwant aan rood licht omdat het geen verwarming van het lichaam veroorzaakt, wat optreedt bij golflengten in het midden- tot ver-infrarode lichtspectrum.

  NIR-golven tot 850 nm worden gebruikt in rood licht therapie apparaten. IR-golven worden het meest gebruikt in klinische toepassingen of in infraroodsauna's.

  Rood licht therapie versus nabij-infrarood

  Als je infrarood en rood licht vergelijkt, is hier een handige vuistregel: naarmate je de golflengte van licht vergroot, vergroot je ook hoe diep het licht in het lichaam doordringt.

  Rode golflengten zijn gunstig voor de huid en systemen in het huidweefsel, inclusief de bloedsomloop, het perifere zenuwstelsel en de haarzakjes.

  De langere golflengten van NIR-licht reiken onder de huid naar cellen diep in je lichaam, inclusief spieren, gewrichten en botten.

  rood licht vs nabij infrarood

  De voordelen van het rood licht spectrum (630-660nm)

  Het zichtbare rode lichtspectrum komt vooral de huidaandoeningen ten goede. Het is vooral bekend om zijn anti-verouderingseigenschappen, zoals fijne lijntjes en rimpels, een gelijkmatige teint en fotoveroudering; wondgenezing van de huid; striae; en haaruitval.

  Meerdere onderzoeken hebben de voordelen van rood licht therapie voor de gezondheid van de huid aangetoond, zonder nadelige effecten.

  Een gecontroleerde studie uit 2014 toonde veelbelovend aan voor het gebruik van rood licht om rimpels te verminderen en de synthese van collageeneiwitten te verhogen. 

  Andere mogelijke gezondheidsvoordelen van rood licht zijn:
  • Stimuleren van haargroei bij zowel mannen als vrouwen [1]
  • Acne-ontsteking en puistjes verminderen [1]
  • Vermindering van fijne lijntjes, slappe huid, beschadiging door de zon en rimpels [1]
  • Helpt tegen psoriasis [1]
  • Versnelde wondgenezing [1]
  • Vermindering van ontsteking door pleuritis [1]
  • Vermindering van zwelling en ontsteking na het letsel  [1]
  • Vermindering van trainingsvermoeidheid/sneller atletisch herstel [1]

  De voordelen van het nabij-infraroodspectrum (810-850nm)

  Zoals eerder vermeld, kunnen NIR-golflengten van 810 tot 850 nm dieper doordringen dan rood licht, inclusief bindweefsel en bot. Het meest opvallende is dat deze golflengten de schedel kunnen binnendringen, wat een effectieve behandeling van neurologische aandoeningen en hersenletsel mogelijk maakt.

  In een onderzoek uit 2016 bespreekt de wereldberoemde rood licht expert Michael Hamblin het opwindende potentieel van rood/NIR-lichttherapie voor de behandeling van talloze aandoeningen van de hersenen. Hij schrijft: "Veel onderzoekers geloven dat PBM voor hersenaandoeningen de komende jaren en decennia een van de belangrijkste medische toepassingen van lichttherapie zal worden."

  Dat is bemoedigend, hoewel er meer studies nodig zijn naar de effecten van NIR-licht en de gezondheid van de hersenen. 

  Andere mogelijke gezondheidsvoordelen van NIR-licht zijn onder meer:
  • Verbeterde spiergenezing en versneld herstel [1]
  • Verbeterd herstel van matige tot ernstige beroerte [1]
  • Verbeterd herstel/vermindering van neurologische schade door traumatisch hersenletsel [1]
  • Verbetering van psychiatrische stoornissen, waaronder angst en depressie [1]
  • Verminderd herstel en versnelde genezing na plastische chirurgie [1]
  • Versnelde genezing en verminderde infectie [1]
  • Verbeterde botreparatie en groei [1]
  • Versnelde terugkeer naar atletische activiteit na een blessure [1]

  Rood licht therapie en nabij infrarood licht therapie versterken elkaar 

  Zoals je kan lezen zijn rood licht en nabij infrarood licht therapie verschillend van elkaar en hebben ze andere gezondheidsvoordelen. Gelukkig kan je beide therapieën combineren met elkaar. De Healing Lights rood licht therapie apparaten bevatten beide rood licht en nabij infrarood licht LED lampen, zodat je kan profiteren van beide golflengtes.