0

  Uw winkelwagen is leeg

  Balanceert rood licht therapie jouw hormonen?

  november 27, 2022 3 min read

  Hormonen zijn de chemische boodschappers van het lichaam. Ze worden geproduceerd in de endocriene klieren en reizen door je bloedbaan, waardoor ze veel van de belangrijkste processen in je lichaam regelen, waaronder metabolisme, stemming en voortplanting.

  Wanneer je een hormonale disbalans hebt, heb je te veel of te weinig van een bepaald hormoon. Zelfs kleine veranderingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor jouw hele lichaam. In deze blog bespreken we hoe rood licht therapie jouw hormonen beïnvloed en of het jouw hormonale gezondheid kan verbeteren en in balans kan brengen.

  Wat zijn de symptomen van een hormonale disbalans?

  Veel voorkomende hormonale aandoeningen die zowel mannen als vrouwen treffen, kunnen symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, plotseling gewichtsverlies, vermoeidheid, spierzwakte, spierpijn, gewrichtspijn, constipatie, verhoogde honger of dorst, verminderde zin in seks, depressie, onvruchtbaarheid en angst. Het is echter belangrijk op te merken dat deze symptomen niet-specifiek zijn en dat het hebben van deze symptomen niet noodzakelijkerwijs betekent dat je een hormonale disbalans hebt.

  hormonale disbalans

  De symptomen van een hormonale onbalans kunnen variëren afhankelijk van welke klier wordt aangetast en of de persoon een man of een vrouw is. Vrouwen kunnen onevenwichtigheden in oestrogeen- en progesteronniveaus ervaren, terwijl mannen meer kans hebben op onevenwichtigheden in testosteronniveaus.

  Hoe werkt rood licht therapie?

  Rood licht therapie maakt gebruik van rode licht en nabij infrarood golflengten van licht om verschillende problemen te behandelen, zoals huidaandoeningen, slapeloosheid en hormonale problemen. Het is aangetoond dat rood licht en nabij-infrarood (NIR) licht aanzienlijke voordelen voor het lichaam hebben.

  Zodra rood licht en nabij-infrarood-golflengten in jouw lichaam zijn opgenomen, stimuleert het in wezen jouw cellen om de energieproductie en ontstekingsremmende reacties te verhogen. Rood licht therapie verhoogt de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), dat wordt gebruikt om elke lichaamsfunctie van brandstof te voorzien. Hierdoor gaan jouw cellen efficiënter werken.

  Hoe rood licht therapie kan helpen bij hormonale disbalans

  Rood licht therapie laat positieve resultaten zien met het in evenwicht brengen van de natuurlijke hormoonproductie in het lichaam, waaronder schildklierhormonen, hormonen die spelen bij depressies en er zijn veelbelovende onderzoeken die een verbetering van geslachtshormonen bij mannen en vrouwen aantonen.

  rood licht therapie balanceert hormonen

  Schildklier hormoon

  Het is aangetoond dat rood licht therapie oftewel fotobiomodulatie de schildklierfunctie verbetert en de schildklier antilichaamniveaus aanzienlijk verlaagt. Onderzoeklaat zien dat patiënten die regelmatig rood licht therapiegebruiken, kunnen zelfs hun dosis schildkliermedicatie verminderen en in sommige gevallen zelfs helemaal elimineren.

  Sex hormonen

  Hoewel de gegevens beperkt zijn, is aangetoond dat rood licht therapie de potentie heeft om de testosteronniveaus te verhogen. Een klinisch onderzoek leek de bevindingen te ondersteunen.

  Volgens één theorie gebeurt dit omdat rood licht en nabij-infrarood licht fotoreceptieve eiwitten in de testikels stimuleert, wat op zijn beurt de aanmaak van testosteron stimuleert. Een andere theorie is dat rood licht therapie de pijnappelklier remt, die melatonine afscheidt, een remmer van de aanmaak van testosteron.

  Symptomen van de menopauze verlichten

  Veel vrouwen in de menopauze lijden aan een afname van oestrogeen in het vaginale weefsel, wat bekend staat als een urogenitaal syndroom (GSM). GSM veroorzaakt een verscheidenheid aan ongemakken, waaronder vaginale droogheid, branderig gevoel, irritatie, gebrek aan smering en pijn tijdens seks, en een verscheidenheid aan urineproblemen.

  Recent onderzoek suggereert dat rood licht therapie GSM kan helpen behandelen door de productie van collageen en elastine te bevorderen, waardoor de effecten van vaginaal dunner worden, inclusief verlies van natuurlijke smering, worden verminderd en de urethra en de urethrovaginale sluitspier worden versterkt.