0

  Uw winkelwagen is leeg

  Roodlichttherapie gezonde tanden en tandvlees: de sleutel tot een betere mondgezondheid?

  november 15, 2023 6 min read

  Goede mondgezondheid is zoveel meer dan alleen een mooie glimlach. Sterker nog, gezondheidsexperts weten al geruime tijd dat mondgezondheid verband houdt met verschillende algemene gezondheidsproblemen. In deze blog gaan we bespreken hoe rood licht therapie de gezondheid van je tanden en tandvlees kan verbeteren. 

  roodlichttherapie en mondgezondheid

  Veelvoorkomende oorzaken van slechte mondgezondheid

  • Ongezonde levensstijl: Dit kan slechte poets- en flos gewoonten omvatten. Het kan ook risicofactoren bevatten zoals roken, alcohol drinken, overmatige suikerconsumptie en niet genoeg water drinken.
  • Diabetes: Mensen met diabetes hebben meer kans op mondproblemen, met name tandvleesaandoeningen, vanwege verminderde bloedtoevoer naar het tandvlees. Een hogere bloedsuikerspiegel kan ook de mond uitdrogen, waardoor bacteriën kunnen gedijen.
  • Sommige kankers: Veel kankers en hun behandelingen kunnen een reeks mondgezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een droge mond, verdikt speeksel, tandbederf, slikproblemen, infecties, ontsteking van het mondslijmvlies en tandvleesaandoeningen.
  • HIV/AIDS: Omdat HIV het immuunsysteem aantast, kan het veel mondgezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder tandverlies, ulceratieve tandvleesaandoeningen, droge mond, gingivitis, aften, herpes simplex uitbraken.
  • Osteoporose: Osteoporose kan schade aan de kaak veroorzaken, die de tanden ondersteunt. Dit kan op zijn beurt leiden tot tandverlies. Verlies van botdichtheid in de kaak maakt het bot ook gevoeliger voor bacteriën, waardoor het risico op parodontale ziekte toeneemt.

  Wat is rood licht therapie?

  Rood licht therapie (RLT) is een behandeling waarbij je jezelf blootstelt aan rood licht en nabij infrarood (NIR) golflengtes. De behandeling gebruikt doorgaans licht-emitterende diodes (LED) om op een veilige manier rood en nabij-infrarood (NIR) licht diep in de huid naar de cellen te brengen, waar het een biochemische reactie activeert die de mitochondriën in staat stelt zuurstof efficiënter te gebruiken om adenosinetrifosfaat (ATP) te produceren.

  ATP is een molecuul dat energie vervoert binnen de cellen van het lichaam. Ook bekend als de energievaluta van het lichaam, is het verantwoordelijk voor alle cellulaire activiteit. En om verschillende redenen - leeftijd, ziekte, slechte levensstijlgewoonten - kan de ATP-productie afnemen, wat schadelijke effecten kan hebben op een aantal organen en weefsels - inclusief tanden en tandvlees.

  Kan rood lichttherapie de gezondheid van uw tanden en tandvlees bevorderen? 

  Nu we een idee hebben van hoe rood licht therapie in algemene zin werkt, laten we onze aandacht richten op de details. In dit gedeelte zullen we de onderzoeken die tot nu toe zijn gepubliceerd over de vele voordelen van rood licht therapie voor de mondgezondheid verkennen.

  licht therapie voor tanden

  Rood licht therapie voor bacteriën, gingivitis en tandvleesaandoeningen

  Zoals we al hebben gezien, kan een overmaat aan mond bacteriën leiden tot een reeks ernstige gezondheidsproblemen.

  Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees door ophoping van tandplak (een laagje bacteriën). Hoewel het vrij gebruikelijk is, vooral bij kinderen, kan het indien onbehandeld leiden tot parodontitis (tandvleesaandoening). Eenstudie uit 2011 onderzocht de effecten van rood licht therapie in combinatie met basisbehandeling bij kinderen met chronische gingivitis. Ze concludeerden dat hoewel de basisbehandeling effectief is bij het genezen van gingivitis, rood licht therapie de effectiviteit aanzienlijk verbetert.

  Eenstudie uit 2018 paste rood licht therapie behandeling toe op 30 proefpersonen met chronische parodontitis, naast parodontale behandeling. Een andere groep van 30 controlepersonen kreeg alleen parodontale behandeling. De rood licht therapie groep toonde significant lagere niveaus van verschillende soorten bacteriën na behandeling dan de controlegroep.

  Een anderestudie uit 2018 vond dat rood licht therapie gecombineerd met de traditionele behandeling van scaling en root planing aanzienlijk effectiever was voor het behandelen van ernstige parodontitis dan alleen scaling en root planing. Eenstudie uit 2019 bij patiënten met chronische parodontitis toonde vergelijkbare resultaten. Zie vergelijkbare bevindingenhier enhier.

  Rood licht therapie voor tand-, tandvlees- en botregeneratie

  In veel gevallen moeten patiënten die tanden hebben laten trekken wachten tot het kaakbot en de alveolus (de socket waar de wortel van de tand in past) zijn genezen voordat implantaten worden geplaatst. In eenstudie uit 2019 vonden onderzoekers dat rood licht therapie behandeling de regeneratie van zacht weefsel en bot aanzienlijk versnelt.

  Eenstudie uit 2020 keek naar de effecten van rood licht therapie op pulpotomie van primaire kiezen bij kinderen van vijf tot acht jaar. Pulpotomie is een procedure die wordt uitgevoerd om rottende tanden te redden, door geïnfecteerde pulp te verwijderen onder de kroon van de tand. De studie vond dat rood licht therapie statistisch significante gunstige resultaten opleverde na pulpotomie. Vergelijkbare resultaten zijn te vinden indeze studie uit 2014 en ook indeze uit 2015.

  Rood licht therapie tegen aften

  Aften treft 20% van de bevolking in verschillende mate. De meeste mensen krijgen ze slechts sporadisch, hoewel ze voor sommigen een terugkerend probleem kunnen zijn.Deze studie uit 2014 endeze studie uit 2019 tonen beide aan dat rood licht therapie effectief is in het verminderen van pijn geassocieerd met aften, evenals de genezingstijd.

  aft

  Kunstgebit stomatitis (DS) is een veelvoorkomende ontstekingsaandoening die kunstgebitdragers treft en wordt veroorzaakt door een candida (gist) infectie. Eenstudie uit 2004 ontdekte dat rood licht therapie een effectief schimmelwerend effect had, en onderzoekers concludeerden dat het een waardevolle behandeloptie is voor DS, vooral gezien het hoge terugvalpercentage van de aandoening. Eenstudie uit 2015 gaf vergelijkbare resultaten.

  Orale lichen planus (OLP) is een chronische ontstekingsaandoening die de slijmvliezen van de mond aantast. Het kan zich presenteren als witte plekken, rood, gezwollen weefsel, of open zweren, en het kan aanzienlijke pijn en ongemak veroorzaken. Er is momenteel geen genezing, en de behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen.In 2017 voerden onderzoekers een systematische review uit van zes studies die de werkzaamheid van rood licht therapie op OLP onderzochten. Ze vonden de therapie effectief in het behandelen van de aandoening in alle zes de studies, zonder bijwerkingen. Ze concludeerden dat rood licht therapie gebruikt kan worden als een veilig alternatief voor corticosteroïden voor het beheer van symptomen.  

  Rood licht therapie voor orale complicaties door kankerbehandeling

  Veel kankerbehandelingen kunnen orale bijwerkingen hebben, waaronder orale mucositis, stralingsdermatitis, lymfoedeem (zwelling), brandend mondgevoel, droge mond, slikproblemen en smaakverandering. Verschillende studies en reviews (zoalsdeze endeze uit 2018 en 2019) zijn uitgevoerd over de werkzaamheid van rood licht therapie bij het verlichten van deze en andere bijwerkingen van kankerbehandeling. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat rood licht therapie een veilige methode is voor het beheer van de orale complicaties van kankertherapie. Dit kan resulteren in een hogere levenskwaliteit voor patiënten.

  Rood licht therapie voor pijn en zwelling 

  Het is bijna onmogelijk om over orthodontie te praten zonder het onderwerp pijn aan te snijden. Iedereen die een beugel heeft gehad, herinnert zich zeker de verschrikkelijke pijn na het aandraaien, om nog maar te zwijgen van de irritatie van de binnenkant van de wangen, lippen en tandvlees. Rood licht therapie lijkt enige belofte te tonen in zijn vermogen om zowel spontane als kauwpijn gerelateerd aan beugels te verminderen, volgens studies zoalsdeze uit 2015 endeze uit 2017. Hoewel verder onderzoek nodig is, is er een grote hoeveelheid onderzoek die de effectiviteit van rood licht therapie ondersteunt bij het behandelen van verschillende soorten pijn.

  Wortelkanaalbehandelingen zijn een van de meest gevreesde tandheelkundige procedures vanwege de pijn die ermee gepaard gaat. We zijn blij om wat veelbelovend nieuws te melden: het lijkt erop dat rood licht therapie effectief is bij het behandelen van postoperatieve pijn gerelateerd aan de procedure. In eenstudie uit 2017 werden 36 patiënten in twee groepen verdeeld, de eerste kreeg postoperatieve rood licht therapie en de andere een placebo. Degenen die de rood licht therapie behandeling ondergingen, ervoeren aanzienlijk minder pijn in de eerste vier dagen na de wortelkanaalbehandeling. Eenoverzicht van het huidige onderzoek uit 2019 concludeerde ook dat rood licht therapie een veelbelovende behandeloptie is voor pijnbeheer gerelateerd aan wortelkanaalbehandelingen.

  Een andere studie uit 2018 vond dat rood licht therapie effectief was bij het verminderen van postoperatieve pijn bij patiënten met kiespijn veroorzaakt door apicale parodontitis (een ontstekingslaesie rond de apex van de wortel van de tand). Eenmeta-analyse uit 2015 vond ook dat rood licht therapie effectief was bij het verminderen van pijn na kieschirurgie (evenals zwelling), net alsdeze studie uit 2016.

  Rood licht therapie voor tandgevoeligheid

  Er zijn veel oorzaken van tandgevoeligheid. Deze kunnen onder andere bestaan uit gastro-oesofageale reflux, tandenknarsen, overmatige consumptie van zure voedingsmiddelen, tandbederf, gebroken of gechipte tanden, en tandvleesrecessie, en natuurlijk, tandenbleekproducten. 

  Gelukkig heeft recent onderzoek aangetoond dat rood licht therapie kan helpen. Eenstudie uit 2016 onderzocht de effecten van zowel rood licht als nabij-infrarood (NIR) lichtbehandelingen op tandgevoeligheid na een bleekprocedure in de praktijk. Beide behandelingen waren aanzienlijk effectiever in het verminderen van gevoeligheid dan de placebo. Interessant is dat NIR-licht na 24 uur effectiever bleek dan rood licht, maar de resultaten waren vergelijkbaar na 48 uur. Vergelijkbare resultaten werden gevonden in dezecasestudie uit 2017.

  Eenstudie uit 2019 vond dat rood licht therapie effectief was in het verminderen van tandgevoeligheid wanneer gecombineerd met kaliumnitraat (het actieve ingrediënt in tandpasta voor gevoelige tanden). De combinatie van behandelingen was effectiever dan elke behandeling afzonderlijk. Een vergelijkbarestudie uit 2019 vond echter dat zowel rood licht therapie als kaliumnitraat effectief waren in het verminderen van gevoeligheid, maar dit effect werd niet verhoogd door beide samen te gebruiken.

  Tot slot, indeze studie uit 2020 onderzochten onderzoekers de effecten van rood licht therapie gecombineerd met een fluoride lak voor het verminderen van tandgevoeligheid bij patiënten met molaar-incisor hypomineralisatie (MIH). MIH is een glazuurdefect dat meestal kinderen onder de 10 treft. Ze vonden dat de combinatie van behandelingen effectief was in het verminderen van gevoeligheid, waarbij de fluoride lak een laat effect had en rood licht therapie een meer direct effect.

  Haal rood lichttherapie in huis!

  Zoals u kunt lezen, draagt rood lichttherapie bij aan een gezond gebit! Bij Healing Lights hebben wij meerdere rood licht therapie lampen die u thuis kunt gebruiken. Bekijk hieronder onze collectie.