0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie lamp kopen

  januari 06, 2023 7 min read

  Rood lichttherapie is zeer populair in de Verenigde Staten, veel mensen in Europa zijn nog niet bewust van de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van rood licht therapie. Gelukkig is de interesse in rood licht therapie flink gestegen in de afgelopen jaren.

  In deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rood lichttherapie lamp. Ben je op zoek naar de beste rood lichttherapie lampen? Bekijk onze collectie hier. 

  Rood lichttherapie lamp en kwaliteit

  Er zijn een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het beoordelen van de kwaliteit van een rood lichttherapie lamp: 

   

  1. Golflengte: De golflengte van het licht dat door de lamp wordt uitgezonden.
  2. Intensiteit van het licht (bestralingssterkte): De intensiteit van het licht dat door de lamp wordt uitgezonden, moet sterk genoeg zijn om de huid te doordringen en de doelcellen te bereiken. 
  3. Grootte: De grootte van de lamp moet geschikt zijn voor het behandelgebied.
  4. Kwaliteit van de constructie en LED lampen: De lamp moet goed gebouwd zijn en van hoogwaardige materialen gemaakt zijn.
  5. Lichtflikkering: De frequentie van lichtflikkering van de rood lichttherapie lamp
  6. EMF straling:elk elektronisch apparaat geeft EMF straling af. De hoeveelheid EMF straling is een belangrijk factor om te overwegen.
  7. Service en garantie: De geleverde service bij defecten en garantie.

  Rood lichttherapie golflengtes

  Rood lichttherapie is meer dan alleen 'rood' licht. Het gebruikt golflengten in zowel het zichtbare (rood) als het onzichtbare (nabij-infrarood) spectrum. 

  En het heeft ook verschillende namen: je hebt misschien gehoord dat het low-level lichttherapie (LLLT), fotobiomodulatie of zelfs low-level lasertherapie wordt genoemd, termen die vaak worden gebruikt in wetenschappelijke onderzoeken naar rood lichttherapie.

  In deze wetenschappelijke onderzoeken wordt altijd duidelijk aangegeven welke golflengtes van rood licht worden gebruikt. In vrijwel elke onderzoek wordt er gebruikt gemaakt van licht in het rode spectrum van630 tot 750 nm en nabij infrarood licht in het onzichtbare spectrum van 750 tot 1000 nm.

  rood lichttherapie golflengtes

  Zoals je kan zien is infrarood licht niet zichtbaar. Nabij infarood licht moet je niet verwarren met infrarood licht. Dit type licht wordt ook gebruikt bij infrarood lampen en infrarood sauna’s. Dit licht heeft een ander effect dan rood licht therapie en begint pas na 1000 nm. Boven 1000 nm begint het lichaam de golflengten waar te nemen als warmte, niet als licht.

  Uit een onderzoek uit 2017  bleek dat zichtbare rode golflengten - waaronder rood licht van 610, 630, 650 en 670 nm - in de huid kunnen worden opgenomen tot een maximale diepte van 4 tot 5 mm.

  Een andere bevinding was dat nabij infrarood-licht (810, 830 en 850 nm) in het weefsel kan absorberen tot een maximale diepte van iets meer dan 5 cm.

  Deze absorptie diepte strekt zich uit tot de botten, spieren, bloedvaten, organen, buikvet, lymfeklieren en ander weefsel en vloeistoffen diep onder de huid.

  Hoe diep dringt rood lichttherapie door

  Alle rood lichttherapie Healing Lights lampen gebruiken de volgende lichtspectrum:

  - Rood licht (630-660 nm)
  - Nabij infrarood licht (830-850 nm)

  Rood lichttherapie en bestralingssterkte

  Bestralingssterkte is de hoeveelheid energie die een specifiek deel van jouw lichaam gedurende een bepaalde periode ontvangt tijdens het gebruik van het apparaat. Zie het als de snelheid van de geleverde energie. Dit is misschien wel de meest bepalende factor om te overwegen bij het overwegen van een rood licht therapie apparaat, omdat een hogere bestraling kan resulteren in betere resultaten.

  Het meest gebruikte formaat om de bestralingssterkte te meten is mW/cm2 of milliwatt per vierkante centimeter, b.v. 80 mW/cm2. Het vermelden van de bestralingssterkte betekent echter niets als de afstand niet wordt opgegeven. Sommige roodlichttherapie-apparaten hebben een hoge mW/cm2-waarde op het oppervlak van het apparaat.

  Een hogere bestralingssterkte zorgt ook voor een efficiëntere therapie. Grotere therapeutische voordelen worden bereikt in minder tijd omdat het licht dat je absorbeert intenser is.

  Dit heeft overigens niets te maken met de wattage van de LED lampen. Een lamp kan namelijk veel energie gebruiken maar een slechte output genereren. Dit soort LED lampen zijn van slechte kwaliteit en dien je te vermijden.

  Een efficiënt rood licht therapie lamp heeft een lager energieverbruik en een hogere bestralingssterkte.

  Bestralingssterkte richtlijnen

  Over het algemeen geldt: hoe hoger de vermogensdichtheid of bestralingssterkte, hoe beter de kwaliteit van het apparaat. Een hogere bestraling betekent dat je minder lange sessie nodig hebt, omdat een hogere vermogensdichtheid betere resultaten oplevert in minder tijd.

  De meeste onderzoeken die de voordelen van rood licht therapie en nabij-infrarood (NIR) therapie aantonen, gebruikten lichtvermogens variërend van 20 tot 200 mW/cm², afhankelijk van de therapeutische doelstellingen.

  Voor diepere cellulaire penetratie (bijvoorbeeld vetverlies, diepe weefselgenezing, verbetering van atletische prestaties of andere diepere, aan de geest gerelateerde therapeutische behoeften), wordt een vermogensdichtheid/stralingswaarde van meer dan 100 mW/cm² aanbevolen.

  Als een grote diepte van cellulaire penetratie niet vereist is (bijvoorbeeld voor anti-aging, algemene skin care en andere behandelingen die dichter bij het oppervlak liggen), dan is een stralingsniveau van ergens tussen 20 mW/cm² maar minder dan 100 mW/cm² geschikt.

  Onthoud dat je het stralingsniveau ook zelf kunt aanpassen door dichter bij of verder weg van het apparaat te komen voor verschillende doeleinden. Het hebben van een eigen meter om de instraling te meten kan handig zijn als je verschillende stralingsniveaus voor verschillende doeleinden wilt gebruiken. 

  rood lichttherapie bestralingssterkte

  De rood lichttherapie lampen van Healing lights hebben een bestralingssterkte van 125 mw/cm 2 op 15 cm afstand. Dit is sterk genoeg voor diepe cellulaire penetratie en natuurlijk oppervlakkige behandelingen zoals voor huidverbetering.

  Formaat van de rood lichttherapie lamp

  De grootte van de lamp moet geschikt zijn voor het behandelgebied. Als je bijvoorbeeld de lamp gebruikt om een klein gebied, zoals jouw gezicht, te behandelen, is een kleinere lamp voldoende. Als je een groter gebied, zoals jouw hele rug, behandelt, heb je een grotere lamp nodig.

  Bij Healing Lights hebben wij modellen voor elk soort behandeling. Onze Noir serie is beschikbaar in verschillende formaat lampen. De Noir 60 is perfect voor skin care, de grotere modellen Noir 120, Noir 180 en Noir 300 zijn geschikt voor half body behandelingen. De grotere modellen zijn uitstekend voor sporters die grotere spiergroepen willen bestralen met rood licht.

  Er zijn ook producten die specifiek gericht zijn om een gedeelte van jouw lichaam te behandelen, denk bijvoorbeeld aan een rood lichttherapie cap voor haargroei of een rood lichttherapie brace tegen blessures.

  Dit soort producten zijn handig maar wel inferieur aan panelen. Panelen zijn veel breder inzetbaar, waardoor je meerdere lichaamsdelen kunt behandelen. 

  Kwaliteit van de constructie en LED lampen

  Het aanschaffen van een rood lichttherapie lamp is een grote aankoop. De prijs van een kleine paneel valt nog te overzien maar als je een grotere paneel aanschaft, dan kan de prijs oplopen tot duizenden euro’s. Helaas zijn niet alle rood lichttherapie van de juiste kwaliteit die zo’n prijs verantwoorden. 

  De industriestandaard van een kwalitatief goede rood lichttherapie lamp is gemaakt van staal van medische kwaliteit en voorzien van LED lampen met 50.000 branduren. Hoogwaardige LED lampen zijn ontworpen voor maximaal 50.000 branduren. LED lampen met langere branduren zijn niet te vinden anno 2023. 

  Lichtflikkering bij rood lichttherapie lampen

  Lichtflikkering is een onnatuurlijke prikkel voor je hersenen. Natuurlijke lichtbronnen flikkeren niet meerdere keren per seconde aan en uit; door de mens gemaakte lichtbronnen kunnen dat echter wel. Hetzelfde probleem doet zich voor wanneer u onder tl-verlichting zit.

  Flikkering beïnvloedt mensen anders. Sommige mensen zijn misschien gevoelig voor zelfs maar een kleine flikkering, en anderen hebben misschien geen last van duidelijke flikkering.

  Als je flikkergevoelig bent, kan je het volgende ervaren:

  • hoofdpijn
  • moeite met concentreren
  • spierspanning
  • chronische lage stress

  Zelfs voor degenen die gevoelig zijn voor flikkering, zijn de mogelijke bijwerkingen niet gevaarlijk; ze zijn gewoon ongemakkelijk of vervelend.

  Afhankelijk van jouw gevoeligheid, kan lichtflikkering wel of niet van belang zijn bij het kiezen van een rood lichttherapie lamp. 

  Menselijke reactie op flikkering is zeer subjectief. Sommige mensen zijn erg tolerant ten opzichte van hoge flikkeringsniveaus, terwijl anderen fysieke verstoring ervaren als reactie op zelfs een bijna onmerkbare flikkering.

  Ongeacht jouw tolerantieniveau, flikkering heeft geen invloed op de genezende en verjongende eigenschappen van rood lichttherapie. Flikkering vormt geen gevaar en verstoort of vermindert de effectiviteit van rood lichttherapie niet.

  Rood lichttherapie en EMF straling

  EMF staat voorElectric and Magnetic Fields. EMF’s zijn een vorm van straling. Onzichtbaar voor het menselijk oog, omringen EMF's ons constant, ook al kunnen we ze niet zien. Elk elektronisch apparaat straalt EMF uit.

  De beste rood licht therapie lampen zenden weinig EMF straling uit. 

  Hoewel een werkelijk productieniveau van nul onmogelijk is omdat elk elektronisch apparaat elektromagnetische velden produceert, wordt jouw blootstelling beperkt door de afstand tot het apparaat tijdens de behandeling en de bestraling of vermogensdichtheid van het apparaat.

  Dus hoewel EMF's hoger op het oppervlak van het apparaat kunnen zijn, kunnen ze op slechts enkele centimeters veel lager (zelfs nul) zijn. Jouw lichaam absorbeert alleen de EMF die aanwezig zijn op de afstand die je van het apparaat blijft. Daarom is bestralingssterkte van jouw rood lichttherapie lamp ook belangrijk, hoe sterker deze straling, hoe meer afstand je kan nemen van de lamp voor een effectieve behandeling. 

  EMF-metingen moeten worden genomen vanaf de "minimale gebruiksafstand", wat de aanbeveling is voor hoe ver je tijdens de behandeling van het apparaat verwijderd moet zijn. Voor de meeste panelen is de minimaal aanbevolen afstand ongeveer 10 tot 15 cm. 

  Garantie

  Rood lichttherapie lamp is een flinke investering voor veel mensen. Natuurlijk is de garantietermijn een belangrijk punt die je moet overwegen bij het aanschaffen van een duur apparaat.

  Als de rood licht therapie van hoogwaardige materialen is gemaakt, dan kan je er voor een zeer lange periode goed gebruik van maken. Maar zoals met elk elektrisch apparaat zijn defecten mogelijk. De meeste defecten vallen onder garantie.

  Daarnaast is het ook fijn om een Nederlands aanspreekpunt te hebben voor eventuele vragen en service na aanschaf. Daarom raden wij mensen aan om jouw rood lichttherapie apparaat bij een lokale winkel of webshop te kopen. De kans is veel groter dat je te maken hebt met een betrouwbare partij voor eventuele garantie. Daarnaast kan je altijd terecht bij de winkel voor eventuele vragen en onduidelijkheden.