0

  Uw winkelwagen is leeg

  Kunt u zonschade van uw huid verminderen met rood lichttherapie?

  mei 14, 2024 3 min read

  De zomer staat voor de deur en iedereen is daar blij mee. Maar terwijl we gaan genieten van de luie, wazige dagen die voor ons liggen, is het belangrijk om te onthouden dat er één ding wat we niet mogen vergeten: bescherming tegen de zon.

  Kunt u zonschade van uw huid verminderen met rood lichttherapie?


  Zon is schadelijk voor je huid

  Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidbeschadiging en vroegtijdige veroudering (ook wel fotoveroudering genoemd). Volgens recent onderzoek is het zelfs verantwoordelijk voor 80% van alle zichtbare tekenen van veroudering. En het zijn niet alleen zonnebranden waar we ons zorgen over moeten maken; blootstelling aan de zon is cumulatief en kan leiden tot vroege tekenen van veroudering, zelfs als u nog nooit in uw leven zonnebrand heeft gehad. 

  De sleutel tot het bestrijden van rimpels, zonnevlekken en verlies van huidskleur die vaak geassocieerd worden met veroudering door zonlicht is, zoals we allemaal weten, preventie. Het is veel gemakkelijker (en niet te vergeten goedkoper) om schade door de zon op afstand te houden dan te proberen deze later terug te draaien. Niet bepaald zonnig nieuws voor degenen onder ons die de bruingekke vroege jaren hebben meegemaakt. Maar dit is misschien beter nieuws: wist u dat rood lichttherapie u kan helpen schade door de zon te voorkomen en terug te draaien? Lees verder en ontdek waarom het toevoegen van rood lichttherapie aan uw zomerse huidverzorgingsroutine u kan helpen een jeugdige huid te behouden en te herwinnen tot de laatste hondendagen van de zomer en daarna.

  Houd er rekening mee dat rood lichttherapie op geen enkele manier mag worden gebruikt als vervanging voor zonnebrandcrème en andere aanbevolen beschermende maatregelen. In plaats daarvan kan het worden gebruikt als aanvulling op deze maatregelen en om schade te helpen herstellen die al bestaat of is ontstaan ondanks beschermende maatregelen. 

  Rood lichttherapie bereidt uw huid voor op blootstelling aan de zon

  Rood lichttherapie bereid uw huid voor op succesvolle aan de zon
  Het is je vast wel eens opgevallen dat het vroege ochtend zonlicht veel warmere tinten heeft dan het middaglicht. Dit komt doordat de zonnestralen verder door de atmosfeer van de aarde moeten reizen om het oppervlak te bereiken. Blauw en UV-licht, met kortere golflengten, worden in alle richtingen verstrooid, terwijl licht in het rode en nabij-infrarode bereik gemakkelijker de atmosfeer kan binnendringen.

  Rood lichttherapie zon

  Volgens sommige onderzoekers zou deze dosis nabij-infraroodlicht in de vroege ochtend vanuit evolutionair perspectief een belangrijke rol kunnen spelen door de huid voor te bereiden op de schadelijkere blootstelling aan de middagzon.

  Er zijn steeds meer aanwijzingen dat rood lichttherapie een preconditionerend effect kan hebben op een verscheidenheid aan functies. Dit preconditionerende effect op de huid vóór blootstelling aan de zon wordt photo prevention genoemd.

  In een onderzoek uit 2008 kregen 13 deelnemers een voorbehandeling met rood licht met een golflengte van 660 nm op één dij, voordat beide dijen werden blootgesteld aan UV-straling. De behandelde gebieden vertoonden aanzienlijk minder erytheem (roodheid) vergeleken met de onbehandelde kant. Onderzoekers observeerden een SPF-15-achtig beschermend effect en verminderde post-inflammatoire hyperpigmentatie.


  Roodlichttherapie kan door de zon beschadigde huid herstellen

  Net zoals zonlicht in de vroege ochtend een groter aandeel rood en nabij-infrarood licht bevat dan middaglicht, geldt hetzelfde voor zonlicht in de late namiddag en de avond. Het evolutionaire voordeel kan echter enigszins anders zijn. In plaats van schade door de zon te voorkomen, kan de zon op de late dag deze schade zelfs herstellen.

  Dit wil zeker niet zeggen dat je bij zonsondergang moet gaan liggen na een volledige dag blootstelling aan de zon, zodat de schade zal worden uitgewist - integendeel. Het is veel waarschijnlijker dat de zon op elk moment van de dag schade aanricht dan dat het schade herstelt.

  Dit herstellende effect kan minimaal zijn en eenvoudigweg een overblijfsel zijn uit een tijd waarin de menselijke huid meer gewend was aan blootstelling aan de zon en misschien minder bezorgd was over rimpels en zonnevlekken.

  Als u echter UV-licht buiten beschouwing laat en rood en nabij-infrarood licht toedient in de vorm van rood lichttherapie, zijn er talloze voordelen voor de huid die de tekenen van veroudering die verband houden met schade door de zon, kunnen tegengaan.

  Er zijn zelfs tientallen onderzoeken waaruit blijkt dat rood lichttherapie effectief is bij het verminderen van rimpels en het verstevigen van de losse huid. Dit gebeurt door de productie van collageen te verhogen, het belangrijkste eiwit dat verantwoordelijk is voor het geven van structuur en stevigheid aan alle weefsels en organen van uw lichaam, inclusief uw huid. Voor een meer diepgaande blik op hoe rood lichttherapie de losse huid strakker kan maken, bekijk deze blogpost.

  Houd er rekening mee dat het niet nodig is om direct na blootstelling aan de zon rood lichttherapie te gebruiken om de voordelen van huidherstel te benutten. Frequent en consistent gebruik is veel belangrijker dan gebruik op een bepaald tijdstip van de dag.