0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie voor een betere huid

  april 25, 2022 4 min read

  Jouw huid verzorgen is van vitaal belang voor jouw algehele gezondheid. De huid speelt een grote rol in alles, van immuniteit tot lichaamstemperatuur tot hormoonregulatie. Maar wat doet rood licht therapie voor jouw huid? Rood licht therapie kan jouw celfunctie verbeteren waardoor jouw huid verbetert en gaat stralen.

  rood licht therapie verhoogt collageen productie

  In dit artikel leggen we uit waarom de gezondheid van de huid zo belangrijk is en geven we een overzicht van hoe rood licht therapie een positief effect op de huid kan hebben.

  Waarom is de huid belangrijk voor de algehele gezondheid?

  De huid is ons grootste orgaan en het is de eerste verdedigingslinie voor ons immuunsysteem. De huid speelt ook een centrale rol in belangrijke lichaamsprocessen zoals bloedcirculatie, hormoonproductie en temperatuurregeling.  Hier volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste functies van de huid:
  • Bescherming en immuniteit: de huid is onze barrière tegen de gevaren van de wereld. Het beschermt ons tegen het vuil dat we kunnen zien, en tegen onzichtbare indringers zoals ziektekiemen en ziektes.De huid is een essentieel onderdeel van een gezond immuunsysteem en bestrijdt de risico's van allergenen, gifstoffen en kankerverwekkende stoffen.
  • Bloedsomloop en herstel: de huid staat ook centraal in onze bloedsomloop en een goede bloedcirculatie is nodig voor een gezonde huid. De bloedstroom brengt zuurstof en voedingsstoffen naar de huid en verwijdert kooldioxide en afvalproducten. Wanneer de huid beschadigd is, levert het circulerende bloed eiwitten en cellen af ​​die nodig zijn voor herstel. 
  • Opslag en hormoonproductie: de diepere lagen van onze huid zijn ook essentiële opslagruimten voor water, vet en stofwisselingsproducten. Onze huid produceert ook belangrijke hormonen zoals vitamine D, die wordt gemaakt door blootstelling aan zonlicht.
  • Temperatuurregeling: de huid is essentieel voor de regulering van de lichaamstemperatuur, beschermt jou tegen hitte of kou en helpt uitdroging te voorkomen.
  • Schoonheid: jouw huid speelt een veel grotere rol dan alleen uiterlijk, maar dat betekent niet dat uiterlijk ook niet belangrijk is. De huid speelt een centrale rol in hoe we onszelf zien en hoe anderen ons zien, wat elke dag van invloed is op het zelfrespect en de geestelijke gezondheid.

  Hoe werkt rood licht therapie?

  Rood licht therapie, ook bekend als fotobiomodulatie (PBM) of licht therapie op laag niveau (LLLT), is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling die golflengten van rood en nabij-infrarood (NIR) licht aan de huid en cellen levert. 

  Roodlichttherapie werkt door de cellulaire functie te verbeteren.Het is aangetoond dat golflengten van rood licht en nabij-infrarood licht de mitochondriën, ook wel de krachtbron van een cel, stimuleren.

  Bij het stimuleren van de mitochondria zal de cel efficiënter en effectiever werken en bevordert het de herstellende vermogen van de cel. Rood licht therapie kan het aantal mitochondriën verhogen en ook hun functie in de cel versterken.

  Rood licht therapie als ondersteuning voor een gezonde huid

  Rood licht therapie kan de gezondheid van de huid in het hele lichaam helpen ondersteunen. Wanneer de mitochondriën in die huidcellen gezond rood licht en nabij-infrarood licht absorberen, kunnen ze meer energie (ATP) produceren, waardoor de synthese van pro-collageen, collageen, basale fibroblastgroeifactoren (bFGF) en proliferatie van fibroblasten wordt gestimuleerd. In jip en janneke taal betekent dit dat rood licht therapie de groei van huidcellen en collageen productie stimuleert.

  Rood licht therapie en huidverbetering

  Samengevat, huidcellen die op volle capaciteit werken, doen al deze taken beter. Dat kan zich vertalen in een gezondere, stralende huid die er gladder en zachter uitziet en aanvoelt.

  Rood licht therapie en ontsteking: Ontsteking kan grote schade aanrichten aan de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Naast het stimuleren van de huidcellen, is aangetoond datrood licht therapie een positief effect heeft op ontstekingen.  Dit betekent dat het ontstekingsremmend werkt.

  Dr. Michael Hamblin van de Harvard Medical School is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van licht therapie. Dr. Hamblin heeft geschreven over hoe therapie met rood licht de potentie heeft om oxidatieve stress te verminderen en de bloedtoevoer naar beschadigde en ontstoken weefsels te vergroten. Dit kan huidweefsel helpen sneller te regenereren en te genezen, ontstekingen te verminderen en de lichamelijke balans te verbeteren. 

  Rood licht therapie helpt tegen huidklachten

  Het is wetenschappelijk bewezen dat rood licht therapie helpt tegen allerlei huidklachten zoals:

  • Acne
  • Ontstekingen en verwondingen
  • Rimpels
  • Eczeem en psoriasis
  • Huidveroudering
  • Littekens
  • Cellulitis

  Rood licht therapie voor jouw hele lichaam

  Tien jaar geleden werd rood licht therapie vooral gebruikt in luxe salons en spa's voor huidbehandelingen. Dankzij innovaties in LED-technologie is rood licht therapie nu voor bijna iedereen toegankelijk. 

  Gezondheid van de hele huid: jouw gezicht krijgt de meeste aandacht, maar de gezondheid van de huid houdt niet op bij de nek. Als je meer van jouw huid en cellen blootstelt aan rood en nabij-infrarood licht, heeft dit een groter effect op jouw algehele gezondheid. Hoe meer huid jij aan gezond rood licht blootstelt, hoe meer energie jouw cellen produceren, wat zich vertaalt in een betere balans en algehele gezondheid.

  Balans gaat over het feit dat je hele lichaam als een systeem samenwerkt, dus je zult betere resultaten zien door een groter deel van je huid te behandelen met rood ennabij-infrarood licht. Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar de huid van jouw benen en rug het licht geven dat ze nodig hebben, kan net zo veel effect hebben op hoe je gezicht eruit ziet en aanvoelt als gerichte gezichtsbehandelingen. Echte gezondheid en schoonheid komt van binnenuit, en hoe beter jouw lichaam werkt, hoe beter jij eruit zult zien.