0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie verbetert sportprestaties en herstel

  april 27, 2022 3 min read

  Sport en herstel gaan hand in hand, beide zijn even belangrijk. In dit artikel gaan we het hebben over hoe belangrijk herstel eigenlijk is en hoe rood licht therapie hierbij kan helpen. We zullen de best practices voor het verbeteren van herstel en prestaties delen, en leggen uit waarom herstel voor iedereen belangrijk is (niet alleen voor sporters).

  Ten slotte, leggen wij uit waarom je rood licht therapie moet toevoegen aan jouw herstel routine.

  Waarom is herstel belangrijk?

  Herstel en fitness prestaties gaan hand in hand. De meeste mensen die naar een sportschool gaan willen breder, sterker en/of sneller worden. Om dit te bereiken moet je jouw lichaam geleidelijk aan naar betere prestaties leiden.

  Het herstelproces is essentieel om te blijven groeien. Afkoelen, rusten en goed slapen tussen de trainingen door geeft je lichaam de tijd om zijn energiereserves aan te vullen en te herstellen van spier- en weefselschade.

  rood licht therapie en herstel

  Zonder prioriteit te geven aan herstel, is het bijna onmogelijk om fysieke topprestaties te behouden. Dit is de reden waarom zoveel atleten en trainers van herstel een topprioriteit hebben gemaakt. Betere herstel staat gelijk aan betere prestaties in de sportschool. 

  Herstel is belangrijk voor iedereen, niet alleen voor sporters

  Herstel is echter niet alleen belangrijk voor atleten. Iedereen moet aandacht besteden aan hoe hun lichaam rust en geneest zodat je kan herstellen van dagelijkse inspanningen in het moderne leven. Hoewel je misschien niet traint of sport, stellen de meeste mensen elke dag hoge eisen aan hun lichaam en moeten ze herstellen om gezond te blijven. Iedereen kan er baat bij hebben om meer aandacht te besteden aan hun gezondheid en levensstijl.

  Rood licht therapie verbetert jouw slaap

  Slaap is misschien wel de belangrijkste manier om te herstellen van lichamelijke activiteit. Tijdens de slaap werkt het lichaam aan het herstellen van alle lichamelijke systemen. Onderzoek toont aan dat therapie met rood licht de slaapkwaliteit en slaapduur kan verbeteren en mensen kan helpen meer van hun eigen melatonine te produceren. Licht speelt een grote rol in je slaapcyclus. In dit artikel leggen we exact uit waarom rood licht therapie jouw slaap verbetert. 

  Hoe rood licht therapie optimale sportprestaties en herstel ondersteunt

  Allererst is het belangrijk om te weten: wat is rood licht therapie? (ook wel fotobiomodulatie genoemd). Rood licht therapie is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling waarbij licht van LED's wordt gebruikt om golflengten van rood ennear-infrarood (NIR) licht aan de huid en cellen te leveren.

  Fotobiomodulatie behandelingen hebben verschillende voordelen voor het menselijke lichaam en de spiercellen, zoals verbetering vande cellulaire ATP-energiesynthese, glycogeensynthese enoxidatieve stressvermindering en de toevoeging van nieuwe myonuclei die spierhypertrofie ondersteunt.

  Bovendien ondersteunt rood licht therapie ook genezing en herstel door de doorbloeding, de beschikbaarheid van zuurstof te verbeteren en ontstekingen te remmen.

  rood licht therapie helpt bij spieropbouw
  Er zijn verschillende onderzoeken geweest die de voordelen van rood licht therapie hebben vastgesteld. De volgende resultaten kwamen naar boven: aanzienlijk hogere krachttoenames in vergelijking met een controlegroep (Ferraresi, 2011), uithoudingsvermogen neemt drie keer sneller toe dan een controlegroep (Miranda, 2018) en verhoogde vermoeidheidsweerstand tijdens eenmax rep test wanneer rood licht therapie werd toegepast tijdens rustperioden(de Brito Vieira, 2014).

  Kortom, het is wetenschappelijk bewezen dat rood licht therapiesportprestaties bevorderd en herstel verbetert. Het is dan ook een populaire tool die topathleten in allerlei sporttakken toepassen omhun prestaties en herstel te optimaliseren

  Er zijn twee manieren om rood licht therapie te gebruiken, vóór of na het sporten. De keuze is aan jou, afhankelijk van je gezondheids- en fitnessdoelen. 

  Rood licht therapie voor het sporten

  Je kan voor het sporten een preconditionering met licht therapie uitvoeren om sterkere sportprestaties te ondersteunen., die een negatieve invloed kunnen hebben op de prestaties vanwege ontstekingen, pijn en langere hersteltijden. 

  Rood licht therapie na het sporten

  Wij raden het zeker aan om een rood licht therapie sessie in te plannen na een trainingssessie of na elke trainingssessie als onderdeel van jouw training routine.. Rood licht therapie na de training helpt het lichaam ook bijhet verwerken van acute ontstekingen tijdens het sporten.

  Hoe vaak per week rood licht therapie voor verbetering in sportprestaties en herstel?

   Als je je afvraagt hoe vaak je rood licht herapie moet gebruiken voor de beste verbetering in sportprestaties & herstel, dan is het korte antwoord dat er geenone-size-fits-all antwoord op is. Maar de meeste mensen behalen goede resultaten met een dagelijkse sessie van 15 minuten, 3-5 keer per week gedurende enkele maanden.

  Over het algemeen is rood licht therapie zeer veilig en heeft zelden bijwerkingen. Toch raden we een langzame introductie aan om te kijken hoe jouw lichaam erop reageert. Begin met 2 sessies van 10 minuten per week en bouw het langzaam aan op.