0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie tegen striae

  oktober 10, 2023 4 min read

  Veel mensen hebben last van striae. Hoewel het geen gezondheidsklachten geeft, kan het nog steeds een bron zijn van emotionele stress en ons zelfvertrouwen beschadigen.

  Gelukkig toont rood licht therapie een ongelooflijke belofte bij zowel het behandelen van bestaande striae als het voorkomen van nieuwe striae. In deze blog behandelen we hoe rood licht therapie kan helpen uw huid weer strak te krijgen en striae te voorkomen.

  striae

  Wat is striae?

  Striae is een vorm van littekenvorming die ontstaat doordat de huid te snel wordt uitgerekt, waardoor de dermis scheurt. Deze laesies beginnen meestal rood of paars van kleur, licht verheven en soms jeuken. Hoewel ze nooit volledig verdwijnen, hebben ze na verloop van tijd de neiging om pigmentatie te verliezen, een zilverachtige tint te krijgen en ingedeukt te raken. De meest voorkomende oorzaken van striae zijn:
  • Groeispurten tijdens de puberteit;
  • Snelle gewichtstoename;
  • Snelle spiergroei door krachttraining;
  • Zwangerschap.

  Hoe ontstaat striae?

  Striae ontstaan ​​wanneer de huid zo snel wordt uitgerekt dat de fibroblasten in uw huidcellen niet voldoende collageen kunnen produceren om de huid op tijd goed te regenereren, waardoor scheuren in de dermis ontstaan. In een haastige poging om infectie te voorkomen, herstelt je lichaam de waargenomen wond op een wat slappe manier, wat resulteert in de vorming van littekenweefsel. 

  Helaas, zodra striae is gevormd, zijn ze zeer hardnekkig en is het moeilijk te behandelen. Collageen in littekenweefsel is op een andere manier gerangschikt dan regulier weefsel. Wanneer littekenweefsel wordt gevormd, worden ook nieuwe fibroblasten gevormd die hetzelfde littekenweefsel reproduceren. Dus, terwijl je huid regenereert, doen striae dat ook.

  Dit betekent dat preventie de sleutel is als het gaat om striae. Vanwege de zich snel ontwikkelende aard van striae is preventie echter niet altijd mogelijk. Het goede nieuws is dat ze na verloop van tijd op natuurlijke wijze pigmentatie verliezen. Bovendien zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in de dermatologie die de zichtbaarheid van striae kunnen helpen verminderen. 

   

  • Op retinol gebaseerde lotions en oliën. Van retinol is bekend dat het de aanmaak van collageen stimuleert.
  • Huismiddeltjes, waaronder olijfolie, amandelolie, sheaboter, wierook en vitamine E. Veel van deze behandelingen worden al sinds de oudheid door zwangere vrouwen over de hele wereld gebruikt en hun populariteit blijft bestaan ​​ondanks een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor hun effectiviteit.
  • Microneedling. Er worden kleine naaldjes op het huidoppervlak gerold, waardoor de huid wordt doorboord en de wondgenezende reactie van uw lichaam wordt geactiveerd, waaronder de productie van collageen en elastine.
  • Echografie therapie. Onwaarneembare geluidsgolven produceren trillingen die ervoor kunnen zorgen dat bloedvaten verwijden, waardoor de bloedsomloop verbetert en meer zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen worden gebracht.
  • Plastische chirurgie. Sommige mensen met striae als gevolg van gewichtstoename of zwangerschap zullen kiezen voor een operatie om overtollige huid en vet te verwijderen, samen met eventuele striae op de weggesneden gebieden. 

  Helaas is rood licht therapie nog niet bekend als behandeling. Terwijl het onderzoek laat zien dat rood licht therapie een veilige, niet-invasieve behandelingsoptie biedt waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze effectief is bij het voorkomen en verminderen van littekens en huidlaesies, inclusief striae.

  Rood licht therapie voor striae: hoe werkt het?

  Rood licht therapie is een soort behandeling waarbij LED-lampen die geconcentreerde rode en nabij-infrarode golflengten uitstralen, van dichtbij op de huid worden aangebracht. Deze golflengten dringen dieper door in de huid dan enige andere golflengte in het lichtspectrum, helemaal tot in de mitochondriën van de cel.

  rood licht therapie striae

  Het mitochondrion is de energiecentrale van de cel. Het is waar energie wordt gesynthetiseerd in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP) en wordt uitgezonden om de talloze functies van uw lichaam aan te drijven. Dit resulteert in een efficiëntere werking van de cel en bij uitbreiding een meer optimale werking van uw verschillende organen, waaronder het grootste orgaan van het menselijk lichaam: de huid.

  Striae behandelen met rood licht therapie

  Onderzoeken in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat rood licht therapie effectief is bij het stimuleren van huidregeneratie en -herstel, en voor de behandeling van fibrose (littekenvorming). Er zijn een paar processen waarbij bestraling met geconcentreerde stralen rood licht en NIR-licht de vorming van striae aanzienlijk kan voorkomen en het uiterlijk van de reeds aanwezige kan verminderen. Laten we eens kijken naar enkele van die processen.

  Rood licht therapie stimuleert de aanmaak van collageen

   

  Een groep onderzoekers voerde in 2007 een gerandomiseerde, dubbelblinde onderzoek uit naar de effectiviteit van fotobiomodulatie of te wel rood licht therapie op huidverjonging. Ze vonden een significante toename in niet alleen de activering van fibroblasten, maar ook in de hoeveelheid collageen- en elastinevezels die hen omringen. Een daaropvolgende studie uit 2014 toonde vergelijkbare bevindingen. Beide studies concludeerden dat rood licht therapie een effectieve benadering is voor huidverjonging.

  Door uw collageen productie te boosten, kunt u striae helpen te voorkomen en bestaande striae verbeteren. 

  Rood licht therapie verhoogt de bloedstroom

  Een verhoogde bloedsomloop is op vele manieren gunstig voor de cel en de huid. Ten eerste zorgt het ervoor dat meer zuurstof de cel kan bereiken om te worden gebruikt voor ATP-synthese. Het is ook belangrijk voor het transport van voedingsstoffen, zonder welke de collageenproductie zou worden geremd. Een goede doorbloeding zorgt ook voor de afvoer van cellulair afval dat anders de collageenproductie zou kunnen verstoren. Kortom, een verhoogde bloedstroom resulteert in een betere werking van de genezingsmechanismen van het lichaam, wat een positieve invloed kan hebben op de vorming en het verschijnen van striae.

  Het is duidelijk dat rood licht therapie helpt bij het verjongen van uw huid. Maar gaat het uw striae compleet laten verdwijnen? Waarschijnlijk niet, maar zoals wetenschappelijk bewezen kan het helpen om striae te voorkomen en kan het de uiterlijk van bestaande striae verbeteren. Bovendien is het een betaalbaar, zeer veilige behandelmethode zonder enige bijwerkingen, die u thuis kunt doen.