0

  Uw winkelwagen is leeg

  Helpt rood licht therapie tegen psoriasis

  augustus 21, 2023 3 min read

  Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij huidcellen snel veranderen. Mensen met psoriasis vinden vaak ruwe gebieden met pijnlijke irritatie en zilverachtige schilfers die plaques worden genoemd op verschillende delen van hun lichaam.

  Er is geen remedie voor deze auto-immuunziekte, maar er zijn behandelingen beschikbaar die de symptomen van psoriasis kunnen verlichten. Deze omvatten huismiddeltjes om de huid te kalmeren, actuele en orale medicatie en rood lichttherapie.

  In deze blog bespreken we hoe effectief rood lichttherapie psoriasis kan behandelen.

  psoriasis lichttherapie

  Wat is rood licht therapie?

  Rood licht therapie (RLT) is een behandeling waarbij je jezelf blootstelt aan rood licht en nabij infrarood (NIR) golflengtes.

  In het begin van de jaren negentig werd RLT door wetenschappers gebruikt om planten in de ruimte te laten groeien. De wetenschappers ontdekten dat het intense licht van rode lichtgevende diodes (LED's) de groei en fotosynthese van plantencellen hielp bevorderen.

   

  Door deze bevindingen is men rood licht therapie gaan onderzoeken voor zijn potentiële toepassing in de geneeskunde, meer specifiek om uit te zoeken of rood licht therapie de energie in menselijke cellen zou kunnen verhogen. De onderzoekers hoopten dat rood licht therapie een effectieve manier zou kunnen zijn om spieratrofie, langzame wondgenezing en botdichtheidsproblemen veroorzaakt door gewichtloosheid tijdens ruimtereizen te behandelen.

  helpt rood lichttherapie tegen psoriasis
  Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat rood licht therapie een effectieve en veilige manier is om jouw cellulaire functie te verbeteren.

  Rood licht therapie ook bekend staat onder andere namen zoals:  Fotobiomodulatie (PBM), Low level light therapy (LLLT), Zachte lasertherapie, Koude lasertherapie, Biostimulatie, Fotonische stimulatie Low-power lasertherapie (LPLT)

  Rood licht therapie tegen huidproblemen?

  Rood licht therapie kan de gezondheid van de huid in het hele lichaam helpen ondersteunen. Wanneer de mitochondriën in die huidcellen gezond rood licht en nabij-infrarood licht absorberen, kunnen ze meer energie (ATP) produceren, waardoor de synthese van pro-collageen, collageen, basale fibroblastgroeifactoren (bFGF) en proliferatie van fibroblasten wordt gestimuleerd. In jip en janneke taal betekent dit dat rood licht therapie de groei van huidcellen en collageen productie stimuleert.

  Samengevat, huidcellen die op volle capaciteit werken, doen al deze taken beter. Dat kan zich vertalen in een gezondere, stralende huid die er gladder en zachter uitziet en aanvoelt.

  Rood lichttherapie en psoriasis

  Een studie uit 2011 in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology onderzocht de effecten van rood licht therapie versus blauw lichttherapie voor personen met psoriasis. Deelnemers ondergingen gedurende vier opeenvolgende weken driemaal per week hooggedoseerde behandelingen terwijl ze een 10 procent salicylzuur oplossing op plaques aanbrachten.

  Wat waren de resultaten? Zowel de therapieën met rood als blauw licht waren effectief bij de behandeling van psoriasis. Het verschil tussen de twee was niet significant voor schilfering en verharding van de huid. 


  Psoriasis is complex van aard. Het gaat door cycli, met opflakkeringen die een paar weken of maanden aanhouden, en dan afnemen of in remissie gaan. Hierdoor raken de meeste mensen verdwaald in de behandeling. 

  Onderzoekers hebben onderzoeken uitgevoerd naar de voordelen van behandeling met rood licht voor personen met psoriasis bij het nastreven van een effectieve therapie. De bevindingen zijn beperkt, maar ze zijn bemoedigend.

  In dit onderzoek uit 2010werd gekeken naar de correlatie tussen patiënten met chronische psoriasis en het gebruik van een combinatie van 830-nm en 633-nm rood licht therapie. Psoriasis symptomen verbeterden significant wanneer patiënten gedurende 4-5 weken met follow-ups werden behandeld, volgens deze studie.

  De onderzoekers verklaarden in hun resultaten: “De klaring percentages aan het einde van de follow-up periode varieerden van 60% tot 100%. De tevredenheid was over het algemeen erg hoog," (Ablon G., 2010). Psoriasis-patiënten een veel betere kijk geven op de verwachtingen bij het gebruik van rood lichttherapie. Bovendien verminderde roodlichttherapie de huidontsteking van psoriasispatiënten in dit onderzoek aanzienlijk. Deze vermindering bij ontsteking verlicht jeuk en ongemak terwijl het ook het genezingsproces ondersteunt.