0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood lichttherapie en schildklier

  augustus 17, 2023 3 min read

  Wat is roodlichttherapie?

  Rood lichttherapie maakt gebruik van rood licht en nabij infrarood licht om de cellulaire activiteit te stimuleren. Soms wordt het low-level lasertherapie genoemd. De theorie achter deze therapie is dat de uitgezonden golflengten door de huid kunnen dringen en zich richten op de mitochondriën, de energiecentrale van elke cel. Rood lichttherapie kan de mitochondriën een boost geven, zodat uw cellen efficiënter werken. 

  rood lichttherapie ATP

  De lichten die bij rood lichttherapie worden gebruikt, zijn leds (light-emitting diodes). Bij het gebruik van LED's in plaats van meer conventionele lichtbronnen, kunnen de golflengten dieper in de huid doordringen. Studies tonen aan dat LED-therapie de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) kan verhogen, intracellulaire oxidatieve stress kan verminderen en de bloedstroom kan verhogen.

  Maar kan rood lichttherapie uw schildklier functie verbeteren? In deze blog duiken we er dieper op in. 

  Schildklier problemen

  Er zijn verschillende soorten schildklierziekten. Uw schildklier kan bijvoorbeeld te snel werken of te langzaam werken. Daarnaast bestaat er ook de ziekte van Hashimoto.
  De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die de schildklier aantast. De schildklier is een vlindervormige klier aan de basis van de nek net onder de adamsappel. De schildklier produceert hormonen die helpen bij het reguleren van veel functies in het lichaam.

   

  Een auto-immuunziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem gezonde weefsels aanvalt. Bij de ziekte van Hashimoto leiden cellen van het immuunsysteem tot de dood van de hormoonproducerende cellen van de schildklier. De ziekte resulteert meestal in een afname van de hormoonproductie (hypothyreoïdie).

  Hoewel iedereen de ziekte van Hashimoto kan krijgen, komt deze het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. De primaire behandeling is vervanging van het schildklierhormoon.

  De ziekte van Hashimoto is ook bekend als Hashimoto's thyroïditis, chronische lymfatische thyroïditis en chronische auto-immune thyroïditis.

  Hoe kan rood licht de schildklier beïnvloeden?

  U heeft wellicht gehoord van rood ichttherapie als een mogelijke behandeling voor schildklieraandoeningen zoals Hashimoto's of auto-immuun hypothyreoïdie. 

  Omdat de schildklier de metabolische krachtpatser van het lichaam is, is het van vitaal belang dat het gezond is om de cellulaire energie op een optimaal niveau te houden. Wanneer het niet genoeg schildklierhormoon kan produceren, wordt het hele lichaam aangetast en ervaren mensen een vertraging van hun lichaamssystemen.

  rood lichttherapie schildklier functie verbeteren

  De primaire manier om hypothyreoïdie te behandelen, is door medicijnen te nemen die de schildklierhormoonspiegels in uw lichaam verhogen. Omdat ontsteking echter aan de basis ligt van auto-immuun hypothyreoïdie, lijkt het aannemelijk dat het potentiële ontstekingsremmende effect van rood lichttherapie dit orgaan ten goede kan komen.

  Toch zijn er maar weinig onderzoeken die laten zien hoe rood lichttherapie de schildklier beïnvloedt.Een gerandomiseerde controlestudie van 43 vrouwen wees uit dat rood lichttherapie chronische auto-immuun hypothyreoïdie en subklinische hypothyreoïdie effectief kan behandelen. De conclusies werden getrokken op basis van een verlaagde dosis levothyroxine bij patiënten met low-level lasertherapie. De antilichaamniveaus bleven echter hetzelfde bij degenen met low-level lasertherapie en die in de placebogroep.

  In een ander onderzoek onder 30 vrouwen die thuistherapie met rood licht gebruikten om rimpels in de nek te verminderen, vonden de onderzoekers na 16 weken geen veranderingen in de bijschildklier- en schildklierfunctie. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van laboratoriumtests die geen significante verschillen aantoonden in TSH-, T4-, T3-, vrije T4-, schildklierperoxidase-antilichamen (TPO) en Tg-antilichamen.

  Meer studies met een grotere groep studiedeelnemers zijn nodig voordat we significante conclusies kunnen trekken over het gebruik van rood lichttherapie om de schildklierfunctie te verbeteren.