0

    Uw winkelwagen is leeg

    Rood lichttherapie voor dieren

    juli 31, 2023 4 min read

    Rood lichttherapie is een goed bestudeerd wetenschappelijk gebied, ook wel de 'fotosynthese van de mens' genoemd. Rood lichttherapie staat ook bekend als; fotobiomodulatie, LLLT, led-therapie en andere - lichttherapie lijkt een breed scala aan toepassingen te hebben. Het ondersteunt de algemene gezondheid, maar behandelt ook verschillende aandoeningen.

    Het zijn echter niet alleen mensen die profiteren, want er worden allerlei soorten dieren bestudeerd. Labratten/muizen worden verreweg het meest bestudeerd, waarbij ook honden, paarden en anderen veel aandacht krijgen. In deze blog duiken we hier verder op in.

    Werkt rood lichttherapie bij dieren?

    De effecten van rood lichttherapie zijn bestudeerd bij een breed scala aan dieren en zijn al tientallen jaren geïntegreerd in veterinaire praktijken.

    Hoewel de exacte details van de behandeling (dosis, golflengte, protocol) nog niet volledig zijn overeengekomen, staan hieronder verschillende dieren waarvan is bewezen dat ze positief reageren op lichttherapie:

    Kip

    Rood licht lijkt eigenlijk essentieel te zijn voor leghennen. Meerdere onderzoeken laten zien dat dit een positief effect heeft [1]. Kippen onder rood licht leggen eerder eieren, en dan meer, en langer, dan kippen zonder rode golflengten van licht.

    Andere onderzoeken naar vleeskuikens [2] laten een vergelijkbaar gezondheidsvoordeel zien: de kippen die onder rood licht werden grootgebracht, zagen de meeste groei van hun lichaam en hadden de minste bewegingsproblemen.

    Koeien

    Melkkoeien kunnen verschillende problemen hebben die een optimale melkproductie in de weg staan. Er zijn verschillende onderzoeken [3,4] gedaan met rood licht om gewonde spenen bij melkvee te behandelen. De onderzoeken constateerden een significante verbetering in het genezingsproces, waaronder minder ontstekingen en snellere huidregeneratie. De koeien kunnen sneller weer gezonde melk produceren.

    Honden

    Honden zijn een van de best bestudeerde dieren in onderzoeken naar rood lichttherapie. Alleen ratten zijn beter bestudeerd.

    Hondenogen zijn niet gevoelig voor rood licht, waardoor ze zich niet bewust zijn van rood licht therapie

    rood lichttherapie voor honden

    De verscheidenheid aan kwesties die werden bekeken, omvat; genezing na een hartaanval, haargroei, herstel na een operatie aan de wervelkolom, chronische wondgenezing en nog veel meer [5,6,7,8]

    Net als in studies bij mensen lijken de resultaten positief over een breed scala aan aandoeningen en doses. Lichttherapie kan nuttig zijn voor alle veelvoorkomende huidproblemen bij honden en voor gebieden met acute en chronische pijn. Behandeling met lichttherapie voor honden door dierenartsen wordt steeds populairder, evenals behandeling thuis.

    rood lichttherapie bij honden

    Eenden

    Eenden lijken net als kippen positief te reageren op rood licht – met betere groei en gewicht, betere beweging en tekenen van vitaliteit [9]. Blauw licht lijkt schadelijk te zijn voor eenden, net zoals het voor mensen en andere dieren kan zijn. In tegenstelling tot andere onderzoeken naar lichttherapie, gebruiken deze eenden- en kippen onderzoeken een constante blootstelling aan licht in plaats van gesegmenteerde therapiesessies. Toch hebben ze positieve resultaten.

    Hamster

    Hamsters zijn zeer goed bestudeerd op het gebied van lichttherapie, net als ratten en muizen. Een grote verscheidenheid aan onderzoeken wijst op ontstekingsremmende effecten, zoals bij zweertjes in de mond [11], die sneller en met minder pijn genezen bij hamsters die rood lichttherapie ondergaan en ook zaken als chirurgisch veroorzaakte wonden die veel sneller genezen met rood licht in vergelijking met controles [12].

    Paarden

    Paarden hebben veel aandacht gekregen met rood lichttherapie. Meestal aangeduid als 'lichttherapie bij paarden', gebruiken verschillende dierenartsen en professionals rode lasers/LED's voor de behandeling van een breed scala aan veelvoorkomende paardenproblemen. Veel literatuur kijkt naar chronische pijn bij paarden [13], wat verrassend vaak voorkomt bij oudere paarden. Directe behandeling van het probleemgebied lijkt in de loop van de tijd zeer gunstig te zijn. Net als bij andere dieren is wondgenezing een gemakkelijk te bestuderen gebied [14]. Nogmaals, huidwonden van alle soorten in het lichaam van paarden genezen sneller dan controles in onderzoeken.

    rood lichttherapie voor paarden

     

    Varkens

    Een recente studie [15] keek specifiek naar de systemische effecten van lichttherapie op varkens – een studie die zich mogelijk vertaalt naar honden, mensen en andere dieren. De wetenschappers pasten kort na een volledige hartaanval rood licht toe op het beenmerg van een varkenspoot, wat op zijn beurt bleek de hartfunctie te verbeteren en littekens te verminderen. Naast verschillende andere problemen kan rood licht ook worden gebruikt om de huid van varkens [16] te genezen na een beschadiging.

    Konijnen

    Rood licht therrapie is onder andere aangetoond dat ze artrose bij konijnen tot op zekere hoogte voorkomen [17], zelfs als ze slechts 10 minuten per dag in lage doses worden gebruikt. Net als bij varkens en mensen zijn er aanwijzingen voor een breder systemisch effect bij konijnen door de juiste blootstelling aan rood licht. Een studie [18] toonde aan dat rood licht in de mond na een implantaatoperatie (waarvan is aangetoond dat het tandvlees en botten in de mond geneest) de productie van schildklierhormoon stimuleert, wat uiteindelijk leidt tot een breed gunstig effect in het hele lichaam.

    Reptielen

    Er is enig fundamenteel bewijs [19] van directe rood lichttherapie die de functie van slangen en hagedissen helpt verbeteren. Reptielen, die koudbloedig zijn, hebben meestal externe warmte nodig om te overleven, iets wat infrarood licht kan bieden. Net als vogels, zal elk soort reptiel gezonder zijn onder rood licht (vergeleken met andere kleuren), mits het voldoende warmte krijgt.