0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie ondersteunt cellulaire functie en ATP energie productie

  oktober 07, 2022 3 min read

  Licht van de zon drijft het leven op aarde aan, en mensen vormen daarop geen uitzondering. We zijn krachtige dieren met biljoenen cellen, en elk van hen heeft energie nodig om hun werk te doen en ons lichaam in balans te houden. We zetten deze energie elke seconde uit voedsel om en doen dit het meest efficiënt in een vitaal proces dat cellulaire ademhaling wordt genoemd.

  In deze blog bespreken we hoe rood licht therapie de ATP productie van een cel verhoogt. We bespreken de centrale rol van de mitochondriën voor de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) en bespreken de rol die rood licht hierin speelt. 

  Wat is een cel?

  Cellen zijn de basisbouwstenen van alle levende wezens, ook jij. Een cel is de kleinste eenheid van het leven en het menselijk lichaam bestaat uit biljoenen ervan. Ze zijn verantwoordelijk voor de processen die het leven mogelijk maken, zoals het lichaam structuur geven en laten groeien en genezen, het erfelijk materiaal van het lichaam vasthouden en eiwitten produceren.

  Rood licht therapie ondersteunt cellulaire functie en ATP energie productie

  De kern is het commandocentrum van de cel en bevat het DNA van het lichaam. Cruciaal is dat cellen ook het lichaam van energie voorzien door voedingsstoffen en zuurstof op te nemen en deze om te zetten in bruikbare energie. Die eenheid van energie wordt ATP-energie genoemd. Het wordt het meest efficiënt aangemaakt in het cellulaire ademhalingsproces en de mitochondriën in de cel spelen een belangrijke rol. 

  Wat is adenosinetrifosfaat (ATP)?

  ATP is een hoogenergetisch molecuul waarvan de enige functie is om energie op te slaan in onze cellen. Ons lichaam gebruikt het om vrijwel alles te doen. Sommige cellen (zoals spiercellen) hebben veel meer ATP nodig dan andere vanwege de hoge eisen die aan hen worden gesteld. In een constante poging om homeostase of balans te bereiken, recyclen mensen elke dag hun eigen lichaamsgewichtequivalent in ATP. Hoe efficiënter cellen energie kunnen maken en gebruiken, hoe beter het lichaam zou moeten functioneren.

  Hoe verbetert rood licht therapie en nabij infrarood-licht de ATP productie?

  Rood licht therapie is ontworpen om de cellulaire functie te verbeteren. Het kan helpen ontstekingen te verminderen, de bloedstroom te verbeteren en de prestaties van energie producerende mitochondriën in de cel te verbeteren.

  Rood licht therapie kan het aantal mitochondriën [1] verhogen en ook hun functie in de cel versterken. [2] Een van de belangrijkste mechanismen van rood licht therapie die verband houdt met de mitochondriale functie, is een beter presterende elektronentransportketen die wordt gemedieerd door cytochroom C-oxidase (Cox). Daarnaast is er de mogelijke dissociatie van gebonden stikstofmonoxide (NO) en Cox (NO-Cox), wat een schadelijke wegversperring is voor de ATP-productie. [3] In wezen verstoort NO-Cox het cellulaire systeem van ATP-productie, en rood en NIR-licht helpt dit probleem te voorkomen en om te keren.

  rood licht therapie verhoogt ATP productie

  NO is een competitieve remmer van zuurstof, wat betekent dat het de rechtmatige plaats van zuurstof op het ATP-synthase-enzym inneemt en de cel daardoor minder efficiënt laat werken. Tijdens de aanmaak van ATP-synthase concurreert NO met zuurstof, wat de uiteindelijke productie van ATP beperkt. Dit verhoogt ook de oxidatieve stress, wat kan leiden tot celdood. [4]

  De fotonen in rood licht en NIR-licht prikkelen elektronen, wat helpt bij het verbreken van stikstofoxidebindingen, zodat H+-ionen effectiever door het proces kunnen bewegen, wat resulteert in hogere niveaus van ATP-energie die je cellen en lichaam van energie voorzien.

  Rood licht ondersteunt verbeterde cellulaire functie

  Hoe efficiënter jouw cellen ATP-energie creëren door cellulaire ademhaling, hoe beter jouwlichaam kan voelen en presteren. Rood licht en NIR-licht van een Healing Lights ondersteunt de mitochondriale functie en de efficiënte productie van ATP-energie door cellulaire ademhaling. Rood licht therapie kan het proces van elektronenoverdracht in de cel verbeteren en werken tegen de opbouw van stikstofmonoxide en oxidatieve stress die onze cellen verzwakt en ons vertraagt, waardoor ons lichaam een ​​gezonde balans tussen gecreëerde energie en verbruikte energie behoudt.