0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie en osteoporose

  oktober 04, 2022 3 min read

  Osteoporose staat bekend als een stille aandoening en is een veelvoorkomende reden voor een gebroken bot bij de oudere bevolking. De kans is groot dat je een oudere persoon kent die een bot heeft gebroken of gebroken door een klein incident, en je weet dat dit een verwoestende gebeurtenis voor die persoon kan zijn. In deze blog bespreken we of rood licht therapie een positieve effect kan hebben op het voorkomen van osteoporose en het bevorderen van jouw botgezondheid. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd die positieve resultaten laten zien. 

  Hoe belangrijk zijn sterke botten voor ons gezondheid

  Onze botten hebben de neiging om met het verstrijken van de jaren aan kracht te verliezen, maar het is osteoporose die ervoor zorgt dat de botten brozer worden naarmate we ouder worden. Zo delicaat dat zelfs een kleine stressfactor, zoals lichte inspanning, een breuk kan veroorzaken. Gemeenschappelijke delen van het lichaam die worden aangetast, zijn gewrichts gerelateerde gebieden. Zoals de pols, heup, knie en wervelkolom. Voordat we ingaan op het behoud van genezing van een fractuur, is het ook belangrijk om eventuele preventieve maatregelen te bespreken.

  rood licht therapie voor sterke botten

  Gelukkig is er met het vroege gebruik van rood licht therapie een veelbelovende manier om de botgezondheid te versterken. Het is een natuurlijke en veilige manier. Voordat we ingaan op hoe rood licht therapie osteoporose kan ondersteunen, gaan we ons eerst in osteoporose verdiepen.

  Wat zijn de risicofactoren voor osteoporose?

  Risicofactoren voor het ontwikkelen van osteoporose zijn onder meer:
  • Familiegeschiedenis van de gebroken botten of osteoporose
  • Heb een gebroken bot na de leeftijd van 50
  • Vroege menopauze gehad.
  • Amenorroe
  • Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen
  • Lage calciuminname, lage Vit D
  • Gebrek aan lichamelijke activiteit, of langdurige bedrust gehad
  • Roken en overmatig alcoholgebruik
  • Klein lichaamsframe

  Hoe voorkomt u osteoporose?

  De meest effectieve methoden om jouw botten sterk en gezond te houden, zijn onder meer het consumeren van calcium- en vitamine D-rijke maaltijden, krachttraining en wandelen. Na het lezen van deze blog, kan je misschien ook rood licht therapie toevoegen als een methode om osteoporose tegen te gaan. 

  Rood licht therapie voor botgezondheid

  Rood licht therapie heeft een behoorlijke impact op de gezondheid van veel mensen. Meerdere onderzoeken tonen aan dat het kan helpen bij osteoporose. 

  rood licht therapie tegen osteoporose

  Het is een potentiële behandelingsmethode zonder bijwerkingen. Rood licht therapie en nabij-infrarood licht therapie kan jou helpen bij osteoporose. Zelfs mensen die geen osteoporose hebben, kunnen rood licht therapie gebruiken als preventieve maatregel. 

  Helpt rood licht therapie tegen osteoporose?

  Dit onderzoek uit 2010 heeft aangetoond dat rood en NIR licht therapie de energieproductie in de botcellen stimuleert en het genezingsproces van breuken en botbreuken ondersteunt.

  Een ander onderzoek uit 2017 concludeerde dat de aanhechting en productie van collageen en procollageen verbeterden en de ontwikkeling van botcellen werd gestimuleerd, wat allemaal helpt om het botherstelproces te versnellen.

  Dit onderzoeksartikel uit 2010 van het Journal of Tissue Engineering and Regenerative Medicine beoordeelde de effecten van lasertherapie op laag niveau (LLLT) in combinatie met een "nieuw bioactief materiaal (Biosilicate®) op de consolidatie van botbreuken bij osteoporotische ratten."

  De resultaten lieten zien dat rood licht therapie botherstel ondersteunde en daarom hielp bij het verhogen van botvorming. Er werd geconcludeerd: "Een morfometrische analyse onthulde dat de Biosilicaat plus lasergroepen een grotere hoeveelheid nieuw gevormd bot vertoonden", (Bossini PS, et al., 2010)

  Er zijn nog meer onderzoeken gedaan op ratten met osteoporose. Een onderzoeksartikel met de titel: 'Low-level lasertherapie (830 nm) verbetert botherstel bij osteoporotische ratten: vergelijkbare resultaten bij twee verschillende doseringen', bestudeerde de effecten van low-level lasertherapie (LLLT) bij osteoporotische ratten.

  Bij de met laser behandelde proefpersonen op laag niveau was er bij beide fluenties meer nieuw geproduceerd bot- en granulatieweefsel dan dat van de controlegroep. Behandeling met rood licht toonde verbetering in botherstel bij osteoporotische ratten, "als gevolg van stimulatie van het nieuw gevormde bot, fibrovascularisatie en angiogenese." (Bossini PS, et al., 2012)

  Met onderzoeken zoals hierboven vermeld, weten we nu dat rood licht therapie mogelijk kan bijdragen aan een behandeling tegen osteoporose en botbreuken.

  Rood licht therapie en nabij-infrarood licht versnelt wondgenezing en draagt bij aan celregeneratie. Wat osteoporose betreft, kunnen we ons de therapeutische voordelen voorstellen, zoals de toename van botgroeifactoren en verhoogde vorming van bloedvaten.

  Is rood licht therapie de oplossing tegen osteoporose? 

  Meerdere onderzoeken suggereren dat er een duidelijk verband bestaat tussen botgezondheid en rood licht therapie. Osteoporose kan gepaard gaan met complicaties wanneer een diagnose te laat is. Wij denken niet dat rood licht therapie de oplossing is in het voorkomen van osteoporose. Het is een behandeling die kan bijdragen, maar in combinatie met de juiste levensstijl met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.