0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie vermindert ontstekingen en pijn

  april 29, 2022 4 min read

  Rood licht therapie helpt tegen ontstekingen en pijn. In dit artikel leggen we uit wat ontstekingen zijn en hoe rood licht therapie hierbij kan helpen. Rood licht therapie vermindert pijn en ontstekingen door de cel functie te optimaliseren en de reactie van jouw lichaam op pijn en ontstekingen te verlichten.

  Wat is een ontsteking?

  Voordat we uitleggen hoe rood licht therapie helpt tegen ontstekingen, is het goed om te leren wat een ontsteking eigenlijk is. Miljoenen mensen hebben last van ontstekingen. Je herkent waarschijnlijk een ontsteking als het volgende: een deel van jouw lichaam wordt roder, heter, gezwollen en vaak pijnlijk als reactie op een verwonding of een infectie. Ontsteking is echter niet alleen een symptoom, het is een complex (en noodzakelijk) proces dat in elk levend wezen plaatsvindt.

  Rood licht therapie en ontsteking

  Je kan ontstekingen zien als de geprogrammeerde reactie van jouw lichaam. Het is een van de eerste acties van jouw immuunsysteem tegen ziektekiemen, irritatie en cel beschadiging. Maar als ontsteking een chronisch probleem wordt, kan het ook een weg zijn naar ziekte en bredere probleem in het lichaam.

  Wat veroorzaakt een ontsteking?

  Ontsteking kan worden veroorzaakt door zo ongeveer alles dat het lichaam onder stress zet. Er zijn duidelijke lichamelijke oorzaken van ontstekingen zoals verwondingen en wonden, kneuzingen, brandwonden en splinters. Ontsteking treedt ook op als reactie op biologische factoren zoals infectie door ziektekiemen en stress. Chemische irriterende stoffen, toxines en alcohol kunnen ook ontstekingen veroorzaken.

  Ons lichaam kan ook ontstoken raken als reactie op omgevingsstressoren, zoals onvoldoende slaap, slechte voeding, uitdroging en blootstelling aan gifstoffen. Na verloop van tijd kunnen deze omgevingsfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van chronische ontstekingsaandoeningen die ernstigere gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn hebben.

  Acute of chronische ontsteking?

  Niet alle ontstekingen zijn slecht voor jouw gezondheid. Acute ontstekingen kunnen ons lichaam helpen herstellen van een specifiek probleem. Bij een normale reactie op stress of letsel begint de ontsteking binnen een paar uur en werkt om het beschadigde weefsel te verwijderen en het herstelproces te starten. Zodra de verwonding of spanning is genezen, verdwijnt de ontsteking.

  Chronische ontstekingen worden daarentegen vaak veroorzaakt door frequente en aanhoudende acute ontstekingen, evenals door virale infecties, auto-immuunreacties, terugkerende weefselbeschadiging en vreemde stoffen die niet worden verwijderd.

  Chronische ontstekingen kunnen zeer pijnlijk zijn en leiden tot andere aandoeningen, zoals artritis, een doffe huid, een slechte darmgezondheid en zelfs een verhoogd risico op sommige vormen van kanker. Chronische ontstekingen komen ongelooflijk vaak voor en kunnen de basis zijn voor andere ziekten zoals beroertes, hartaandoeningen, diabetes en kankers die leiden tot meer dan de helft van alle menselijke sterfgevallen.

  Samengevat, een acute ontsteking is een gezonde reactie van jouw lichaam om ervoor te zorgen dat je sneller herstelt van een specifiek probleem. Dit is meestal van korte duur, als een ontsteking blijft, dan is er sprake van een chronische ontsteking. Op termijn kan een chronische ontstekingsreactie voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Rood licht therapie kan helpen bij het verminderen van jouw ontstekingen en pijn.

  Rood licht therapie voor pijnverlichting

  Behandelingen met rood licht therapie maken deel uit van een gezonde levensstijl en het zorgt voor een balans in het lichaam door een verbeterde cel functie. Net als lichaamsbeweging, gezond eten en een voldoende slaap, kan blootstelling aan gezond licht een grote invloed hebben op het beheersen van ontstekingen en pijn.

  Wat is rood licht therapie? Rood licht therapie, ook bekend als fotobiomodulatie (PBM) of lasertherapie op laag niveau (LLLT), is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling die golflengten van rood en nabij-infrarood (NIR) licht aan de huid en cellen levert.

  Rood licht therapie tegen ontstekingen

  Rood licht therapie helpen de mitochondriën in jouw cellen te voorzien van het licht dat nodig is om de ATP-energie te maken die jouw lichaam van energie voorziet.

  Het moderne leven zorgt ervoor dat we niet voldoende gezond licht absorberen. We zitten veel binnen en stellen ons niet genoeg bloot aan natuurlijk licht. Rood licht therapie stelt een persoon in staat om het zonlicht dat ze van hun omgeving krijgen aan te vullen met geconcentreerde golflengten van rood licht en NIR-licht.

  Bekijk dit artikel van Dr. Michael Hamblin van de Harvard Medical School voor meer informatie over de effecten van rood lichtt herapie op ontstekingen. Dr. Hamblin is een van 's werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van fotogeneeskunde en is van mening dat lichttherapie een "algemene vermindering van ontstekingen" veroorzaakt.

  Rood licht therapie

  Rood licht en nabij-infrarood licht werkt als een zeer milde vorm van stress die beschermende mechanismen in cellen activeert. Wanneer rood licht de huid raakt en de cellen binnendringt, worden mitochondriën aangespoord om energie efficiënter te maken. Dit stimuleert de productie van genezende ontstekingsremmers en antioxidanten die de genezing versnellen.

  Hoe vermindert rood licht therapie pijn en ontstekingen

  Rood en NIR-licht helpen de ontstekingseffecten van het lichaam in evenwicht te brengen door de cellulaire energie te stimuleren en oxidatieve stress te verminderen.

  De golflengten van rood licht en NIR-licht is aangetoond dat ze de mitochondriën, de energiefabriek van de cel, stimuleren en het cellulaire ademhalingsproces kunnen optimaliseren dat ATP-energie (adenosinetrifosfaat) maakt, wat de functie verhoogt, de genezing versnelt en ontstekingen en ongemak kan verminderen. Dit is aangetoond in meerdere wetenschappen artikelen. [1,2,3]

  Rood licht therapie helpt ook tegen artritis en gewrichtspijnverlichting door de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels te verbeteren. Wanneer cellen het gezonde licht ontvangen dat ze nodig hebben, heeft het hele lichaam het potentieel om efficiënter te werken, met een verbeterde bloedsomloop en minder ontstekingen. Daarom is rood licht therapie zeer populair onder topsporters en atleten. Rood licht therapie bevordert sneller spierherstel.

  Hoe vaak per week rood licht therapie tegen pijn en ontstekingen?

   Als je je afvraagt hoe vaak je rood licht therapie moet gebruiken tegen pijn en ontstekingen, dan is het korte antwoord dat er geen one-size-fits-all antwoord op is. Maar de meeste mensen behalen goede resultaten met een dagelijkse sessie van 15 minuten, 3-5 keer per week.

  Over het algemeen is rood licht therapie zeer veilig en heeft zelden bijwerkingen. Toch raden we een langzame introductie aan om te kijken hoe jouw lichaam erop reageert. Begin met 2 sessies van 10 minuten per week en bouw het langzaam aan op.