0

  Uw winkelwagen is leeg

  Mentaal scherper worden met rood licht therapie

  mei 02, 2022 3 min read

  Mentale scherpte gaat over hoe goed je hersenen op dat moment reageren op je omgeving. Het is een complexe maatstaf voor hersenprestaties die omvat hoe snel je informatie verwerkt, herinneringen oproept en reageert op externe stimuli.

  In dit artikel leggen we uit wat mentale scherpte is. We zullen ook beschrijven hoe mentale scherpte kan afnemen met de leeftijd, en hoe rood licht therapie helpt om mentaal scherper te worden. 

  Wat is mentale scherpte?

  Mentale scherpte is een algemene term die verwijst naar iemands scherpte van geest. Het gaat om hoe effectief je hersenen werken, niet om een ​​maatstaf voor hoe slim je bent. Intelligentie daarentegen gaat meer over het vermogen van je hersenen om in de loop van de tijd kennis te verwerven en te gebruiken.

  We kunnen het beter uitleggen met een computer analogie: mentale scherpte is hoe snel en nauwkeurig de computer reageert op een opdracht. Intelligentie zou zijn hoeveel informatie er op de computer is opgeslagen en hoeveel nieuwe informatie het kan opslaan om in de loop van de tijd te worden gebruikt.

  Mentaal scherper worden met Rood licht therapie

  Mentale scherpte kan je eigenlijke onderverdelen in 4 verschillende functies zoals informatieverwerking, geheugen, aandacht en situationeel oordeel. Voor veel mensen is het doel van het verbeteren van de mentale scherpte het nemen van betere en snellere beslissingen.

  Mentale scherpte en ouderdom en cognitieve achteruitgang

  Onze hersenen verouderen en gaan na verloop van tijd achteruit, net als andere lichaamsdelen. Naarmate we ouder worden, kan het moeilijker worden om complexe informatie te verwerken en op te roepen. Uiteindelijk draagt ​​veroudering bij aan een afname van de mentale scherpte. Verslechtering van de mentale scherpte kan optreden in de vorm van milde cognitieve stoornissen, tot ernstige vormen zoals dementie.

  Hoe licht mentale scherpte beïnvloedt

  Licht is een van de zintuiglijke prikkels die onze hersenen altijd verwerken, en blootstelling aan licht speelt een centrale rol in de biologische processen die onze mentale scherpte beïnvloeden, met name slaap en andere circadiane ritmes.

  Licht, slaap en mentale scherpte

  Slaap is essentieel voor een goed functionerende mentale scherpte en licht is cruciaal voor de slaap. Essentiële slaap regulerende hormonen zoals cortisol en melatonine zijn ook direct gekoppeld aan iemands blootstelling aan licht. Licht oriënteert de hersenen op het tijdstip van de dag en dicteert onze circadiane ritmes en natuurlijke slaapcyclus.De hersenen interpreteren licht als een teken van wanneer ze wakker moeten zijn en wanneer ze moeten slapen

   Circadiaans Ritme en rood licht therapie

  Als je bijvoorbeeld 's avonds veel helder blauw licht van schermen binnenkrijgt, kunnen je hersenen de indruk krijgen dat het tijd is om klaar wakker te zijn. Het zal geen cortisol en melatonine produceren op de juiste momenten zodat je lichaam natuurlijk moe wordt . Dit kan leiden tot chronische slaapproblemen die uiteindelijk jouw mentale scherpte verminderen.

  Een verstoorde slaap kan ook andere circadiaanse ritmes verstoren. Dagelijkse cycli zoals metabolisme en spijsvertering worden getimed door de hersenen en beïnvloed door wanneer je bepaalde soorten licht ervaart. Kortom, als je niet elke dag gezond licht krijgt en slaapt, kan je lichaam uit balans raken en inefficiënt rennen, met een groter risico op afnemende mentale scherpte.

  Rood licht therapie en mentale scherpte

  Behandelingen met behulp van rood licht en bijna-infrarood (NIR) golflengten zijn een manier om het biologische evenwicht te verbeteren, de cellulaire functie te versterken, een sterkere mentale scherpte te ondersteunen en de energieproductie te verhogen. Wanneer ze op het hoofd schijnen, kunnen rood licht enNIR-golflengten de mitochondriën in de cellen van het lichaam stimuleren.Dit kan de productie van cellulaire energie verbeteren, de bloedstroom verbeteren, beschadigde weefsels helpen genezen en een betere mentale scherpte ondersteunen.

  Wat is rood licht therapie? Rood licht therapie maakt gebruik van een eenvoudig, niet-invasief apparaat dat gezonde golflengten vanrood licht en bijna-infrarood (NIR) licht rechtstreeks aan de huid en cellen levert, wat een breed scala aan gezondheidsverbeteringen bevordert. 

  Rood licht therapie verbetert slaap en bevordert de mentale scherpte

  Een scherpe mentale gesteldheid vereist een evenwichtig lichaam. Voor het beste geheugen, de beste aandachtsspanne  en het beste beoordelingsvermogen heb je een uitgebalanceerde cellulaire omgeving in je hele lichaam nodig.

  Alleen wanneer een persoon een gezonde lifestyle leeft, kunnen haar/zijn hersenen gedijen en optimaal presteren.Slaap speelt hier een cruciale rol in. Het is wetenschappelijk bewezen dat blootstelling aan rood licht jouw slaap verbetert.

  De kleurtemperatuur van rood licht is veel lager dan die van blauw licht en veroorzaakt niet dezelfde verstoringen van het circadiaanse ritme. Elke nacht goed slapen en goed uitgerust wakker worden is een van de belangrijkste manieren om het geheugen en de mentale scherpte te ondersteunen.