0

  Uw winkelwagen is leeg

  Littekens vervagen met behulp van rood licht therapie

  februari 13, 2023 3 min read

  Rood licht therapie vervaagt littekens

  De kracht van rood licht therapie ligt primair in het vermogen om de cellulaire energie te verhogen. In een notendop, wanneer licht met golflengten in het rode en nabij-infrarode de cel bereikt, veroorzaakt het een biochemische reactie in de mitochondriën, waardoor ze zuurstof efficiënter kunnen gebruiken om adenosinetrifosfaat (ATP) te produceren. ATP is het voertuig dat energie door het lichaam transporteert.

   rood lichttherapie voor littekens

  In jip en janneke taal betekent dit dat uw cellen beter en efficiënter gaan werken. Dat komt uw lichaam op ontelbare manieren ten goede, waaronder een verbeterde huidregeneratie. Hier zijn enkele van de gerelateerde mechanismen waarvan onderzoekers hebben vastgesteld dat ze een rol spelen bij de behandeling van wonden en littekens met rood licht therapie.

  Verhoogde collageenproductie

  Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en is aanwezig in alle weefsels, het zorgt voornamelijk voor structuur en elasticiteit.

  Wondgenezing bestaat uit vele fasen en collageen speelt in elk van deze fasen een belangrijke rol. Het trekt bijvoorbeeld fibroblasten en keratinocyten naar de plaats van de wond, die beide een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van de beschadigde weefsels.

  Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat therapie met rood licht de collageenproductie verhoogt, wat resulteert in zowel snellere genezing van wonden als het voorkomen van littekens.

   

  Vorming van nieuwe bloedvaten

  Rood licht therapie veroorzaakt ook angiogenese, wat de vorming van nieuwe bloedvaten is. De angiogene respons is cruciaal voor wondgenezing, omdat hierdoor immuun cellen, zuurstof en voedingsstoffen de plaats kunnen bereiken terwijl tegelijkertijd afvalstoffen worden verwijderd. 

  Verhoogde circulatie

  Een ander effect van therapie metrood licht therapie is het vrijkomen van stikstofmonoxide, de natuurlijke vasodilatator van het lichaam. Net als angiogenese zorgt een verbeterde bloedstroom ervoor dat de wond gemakkelijker toegankelijk is voor elementen die nodig zijn voor genezing, evenals de verwijdering van afval en ziekteverwekkers.

   

  Verminderde ontsteking

  Ontsteking is een noodzakelijk onderdeel van wondgenezing - het is de rol ervan om het bloeden te stoppen en om giftige stoffen die infecties kunnen veroorzaken te neutraliseren en te vernietigen. Dit is echter slechts de eerste fase van wondgenezing; na verloop van tijd maakt ontsteking plaats voor de regeneratiefase. Onderzoek toont aan dat rood licht therapie dit proces kan versnellen door een verandering in de macrofagen op de plaats van de wond teweeg te brengen.

  Macrofagen zijn gespecialiseerde cellen die over het algemeen verantwoordelijk zijn voor het opsporen, opslokken en vernietigen van pathogenen en giftige stoffen. Er zijn twee fenotypes, M1 en M2. M1 heeft als extra taak een ontstekingsreactie teweeg te brengen, terwijl M2-macrofagen een genezings- en herstelreactie produceren. Het is aangetoonddat rood licht therapie het macrofaagfenotype verandert van M1 in M2, waardoor ontstekingen worden verminderd en het herstelproces wordt versneld.

   

  Verbetering van bestaande littekens

  Hoewel er verschillende onderzoeken zijn die de effectiviteit van rood licht therapie bij het verminderen van het uiterlijk van bestaande littekens laten zien, zijn de exacte mechanismen nog niet duidelijk.

  littekens vervagen

  Sommige onderzoekers suggereren dat het iets te maken kan hebben met de manier waarop nieuw weefsel zich na een trauma vormt. Om infectie en verder letsel te voorkomen, moet het lichaam snel werken om wonden te beschermen en te genezen. Dit betekent dat nieuw weefsel op een wat slordige manier wordt aangemaakt, in tegenstelling tot het nette collageenopmaak dat in normaal weefsel wordt aangetroffen.

  De reden dat littekens de neiging hebben om te blijven, is dat wanneer nieuwe littekens worden gevormd, er ook nieuwe fibroblasten worden gevormd, die hetzelfde littekenweefsel reproduceren. Er zijn aanwijzingen dat rood licht therpaie de processen die tot deze abnormale weefselvorming leiden, kan moduleren, waardoor gezonde collageenpatronen kunnen worden hervormd. Dit zorgt voor verbetering van het uiterlijk van bestaande littekens. Uw littekens zullen dus op termijn en langzaam maar zeker vervagen.