0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie ondersteunt gewichtsverlies

  augustus 24, 2022 2 min read

  Dieet en lichaamsbeweging krijgen de meeste aandacht als we denken aan gewicht en hoe wij eruit zien. Wat je eet en hoe je beweegt, zijn essentieel voor hoe je eruitziet en vet verbrandt. Maar ze zijn verre van de enige variabelen, en als je je alleen concentreert op eten en lichaamsbeweging, mis je het grotere beeld van hoe je lichaam voedsel verteert en energie verbrandt. Andere belangrijke factoren voor gewicht zijn jouw cellulaire omgeving, jouw circadiaanse ritmes en andere levensstijlmaatregelen zoals slaap, stress en hydratatie. In deze blog gaan we dit uitleggen en waarom rood licht therapie hierbij een belangrijke rol kan spelen. 

  Balans is de sleutel voor gewichtsverlies

  Het behalen en behouden van een gezond lichaamsgewicht komt niet van een speciaal dieet of een fitness oefeningen die je op Instagram hebt gezien. Het is de optelsom van een gezonde, evenwichtige levensstijl. Dieet en lichaamsbeweging zijn belangrijk, maar het zijn niet de enige componenten. Lichamelijke processen op cellulair niveau spelen een grote rol in onze gezondheid. Over het algemeen werkt het menselijk lichaam beter als onze cellen in balans zijn en efficiënt energie maken en gebruiken.

  rood licht therapie en afvallen

  Veelvoorkomende problemen zoals stress, slecht slapen en ontstekingen kunnen onze cellen uit balans brengen en de stofwisseling en spijsvertering verstoren. Dat kan van invloed zijn op het vermogen van een persoon om vet te verwerken en gewichtstoename te veroorzaken. Onze hormonen zijn bijzonder gevoelig voor cellulaire onevenwichtigheden en verstoringen in onze slaap-, eet- en bewegingsroutines.

  Helpt rood licht therapie met gewichtsverlies?

  Rood licht therapie kan helpen bij gewichtsverlies, maar het is geen simpele ja of nee. Je moet niet gaan denken dat rood licht therapie direct voor gewichtsverlies gaat zorgen. Het kan er wel voor zorgen dat jouw lichaam beter in balans komt. 

  rood licht therapie en fitness

  Ons lichaam werkt beter als het in balans is en daarvoor hebben we ook elke dag een overvloed aan gezond licht nodig. De meeste Nederlanders brengen teveel van hun tijd binnenshuis door en het is een groter gezondheidsrisico dan de meesten beseffen.  Als je cellen niet genoeg licht krijgen, maken ze energie minder efficiënt. Zelfs als je goed eet en beweegt, kan het van invloed zijn op alles, van je slaap tot je ontstekingsniveaus en je gewicht als je niet genoeg licht krijgt.

  Rood licht therapie en afvallen

  Rood licht therapie, ook bekend als fotobiomodulatie (PBM) of lasertherapie op laag niveau (LLLT), is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling die golflengten van rood en nabij-infrarood (NIR) licht aan de huid en cellen levert. 

  Van golflengten van rood en NIR-licht is aangetoond dat ze de mitochondriën, van de cel stimuleren en hierdoor de cellen stimuleert om meer ATP-energie (adenosinetrifosfaat) aan te maken. Dit verhoogt de cel functie, de genezing versnelt en ontstekingen en pijn vermindert. Het is bewezen dat rood licht therapie helpt bij ontstekingen en slaapverbetering. Het helpt om het lichaam en hormonen weer terug in balans te brengen. Dit leidt uiteindelijk tot gewichtsverlies. 

  Een ander belangrijk effect van therapie met rood licht is een verhoogde bloedsomloop. Met betrekking tot gewichtsproblemen is een verhoogde bloedsomloop in verband gebracht met een verhoogde vetverbranding. Deze verbranding vindt met name plaats in bruin vet, een soort lichaamsvet dat wordt geactiveerd wanneer je lichaamstemperatuur daalt. Bruin vet helpt je lichaamstemperatuur op peil te houden door warmte te produceren.