0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood licht therapie tegen hoofdpijn en migraines

  maart 23, 2023 4 min read

  Hoofdpijn is een veelvoorkomende aandoening, waarbij de helft tot twee derde van de wereldbevolking er het afgelopen jaar minstens één heeft gehad. Er wordt ook geschat dat 1,7-4% van de wereldbevolking op 15 of meer dagen per maand last heeft van hoofdpijn. Is rood licht therapie een veilige behandeling tegen migraines en hoofdpijn? In deze blog duiken we er dieper op in.

  rood licht therapie tegen hoofdpijn


  Volgens de Global Burden of Disease onderzoek in 2019 waren hoofdpijnstoornissen zelfs de op twee na grootste oorzaak van verloren jaren als gevolg van invaliditeit (het aantal jaren met een lagere kwaliteit van leven als gevolg van ziekte) in 2019. Migraine was goed voor 88,2% van de deze hoofdpijnstoornissen.

  Er is echter ook goed nieuws. Een groeiend aantal onderzoeken geeft aan dat rood licht therapie een veilig en effectief alternatief kan zijn voor medicatie bij de behandeling van hoofdpijn en migraine. 

  Verschillende soorten van hoofdpijn stoornissen

  • Migraine: Meestal terugkerend en vaak levenslang, ze kunnen matig tot ernstig zijn en enkele dagen aanhouden. Pijn komt vaak maar aan één kant voor en gaat vaak gepaard met misselijkheid.
  • Clusterhoofdpijn: deze korte maar pijnlijke aanvallen treden meestal meerdere keren per dag rond één oog op en kunnen ervoor zorgen dat het aangedane oog gaat tranen en soms gaat hangen. De neus kan ook aan de aangedane zijde lopen of geblokkeerd zijn.
  • Spanningshoofdpijn: de meest voorkomende hoofdpijnstoornis, wordt meestal veroorzaakt door stress of musculoskeletale belasting in de nek of rug. Het wordt gekenmerkt als beklemming of druk in het hoofd. Chronische spanningshoofdpijn is een belangrijke oorzaak van invaliditeit, omdat er vaak geen uitstel is.
  • Medicatie-overbelasting hoofdpijn: deze aandoening wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van acute medicatie. Symptomen stoppen meestal wanneer de medicatie wordt gestopt, hoewel dit ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken of de terugkeer van symptomen die met de betreffende medicatie worden behandeld.

   

  Hoe kan rood licht therapie helpen bij hoofdpijn?

  Rood licht therapie wordt steeds meer erkend als een veilige en effectieve behandeling voor een verscheidenheid aan aandoeningen, evenals als een natuurlijke manier om het functioneren van cellen en daarmee de algehele gezondheid en welzijn te stimuleren. 

  Als u wilt weten hoe rood licht therapie exact werkt, dan kunt u hier meer lezen over de basisprincipes van rood licht therapie en nabij-infrarood licht therapie.  U kunt hier en hier meer lezen over de basisprincipes van rood licht therapie.

  rood licht therapie tegen migraine 

  Maar hoe kan het helpen bij hoofdpijn? En wat voor bewijs is er? Hieronder hebben we de onderzoeken op een rijtje gezet met daarbij de bijhorende resultaten. 

   

  Rood licht therapie tegen hoofdpijn onderzoeken

  Onderzoek 1

  In 2011 evalueerden onderzoekers de effectiviteit van rood licht therapie bij 23 patiënten met chronische rhinosinusitis (een aandoening die gezichtspijn en druk veroorzaakt die vergelijkbaar is met hoofdpijn). Beide behandelingen bleken de symptomen significant te verminderen en de effecten hielden minimaal 2 maanden aan.

   

  Onderzoek 2

  Een soortgelijk onderzoek werd uitgevoerd in 2013. Hier kregen 10 patiënten 3 keer per week een behandeling gedurende in totaal 10 sessies. Symptomen verbeterden met 39% na 2 weken en 46% na 4 weken. De effecten hielden gemiddeld 5 maanden aan.

   

   

  Onderzoek 3

  In een studie uit 2018 werd gekeken naar de effecten van rood licht therapie in vergelijking met botulinumtoxine A (BT-A) op chronische migraine. Onderzoekers hebben zich specifiek gericht op het meten van pijndagen, pijnintensiteit, inname van medicijnen of zelfmedicatie, angst en slaapstoornissen. Ze vonden dat beide behandelingen effectief waren in het verminderen van pijndagen en pijnintensiteit, evenals inname van acute medicatie. Terwijl BT-A angst verminderde, verminderde therapie met rood licht de slaapstoornissen.

  Onderzoek 4

   

  Een studie uit 2019 evalueerde ook de effectiviteit van rood licht therapie bij chronische migraine. Elke patiënt evalueerde hun pijn bij 8 op 10. De eerste patiënt, een 42-jarige man die gedurende 10 jaar tweemaal per week aan migraine leed, kreeg 3 behandelingen gedurende 4 weken. Hij had geen migraine gedurende 2 weken na zijn behandelingsprotocol. De tweede patiënt was een 53-jarige vrouw die gedurende 30 jaar 2-3 keer per week aan migraine leed. Haar behandelprotocol bestond uit 10 behandelingen verspreid over 7 weken. Ze had nul migraine tijdens haar behandeling en gedurende de 90 dagen daarna. De laatste patiënt was een 72-jarige vrouw die 59 jaar lang 3-5 keer per week aan migraine leed. Ze kreeg 4 weken twee keer per week een behandeling en daarna vier weken één keer per week. De patiënte had geen migraine tijdens haar behandelingsprotocol.

   

  Onderzoek 5

   

  Ten slotte kregen in een onderzoek uit 2016 10 vrouwen die leden aan chronische hoofdpijn een enkele behandeling met rood licht therapie. Een nabij-infrarood laser (830 nm) werd gedurende 34 seconden toegepast op de pijnlijke punten van de kauwspieren en de onderkaakspieren. Onderzoekers maten de bloedstroomsnelheid evenals serotonine- en cholinesteraseniveaus vóór de behandeling, onmiddellijk na en 3 dagen na de behandeling.

  Ze vonden een significante afname van de bloedstroomsnelheid en een significante toename van serotonineniveaus 3 dagen na de behandeling. Ze merkten ook een vermindering van 64% van de pijn op na de behandeling. Ze concludeerden dat rood licht therapie kan helpen bij het moduleren van de bloedstroom en serotonineniveaus bij vrouwen met spanningshoofdpijn.