Uw winkelwagen is leeg
maart 23, 2023 4 min read
Hoofdpijn is een veelvoorkomende aandoening, waarbij de helft tot twee derde van de wereldbevolking er het afgelopen jaar minstens één heeft gehad. Er wordt ook geschat dat 1,7-4% van de wereldbevolking op 15 of meer dagen per maand last heeft van hoofdpijn. Is rood licht therapie een veilige behandeling tegen migraines en hoofdpijn? In deze blog duiken we er dieper op in.
Volgens de Global Burden of Disease onderzoek in 2019 waren hoofdpijnstoornissen zelfs de op twee na grootste oorzaak van verloren jaren als gevolg van invaliditeit (het aantal jaren met een lagere kwaliteit van leven als gevolg van ziekte) in 2019. Migraine was goed voor 88,2% van de deze hoofdpijnstoornissen.
Er is echter ook goed nieuws. Een groeiend aantal onderzoeken geeft aan dat rood licht therapie een veilig en effectief alternatief kan zijn voor medicatie bij de behandeling van hoofdpijn en migraine.
Rood licht therapie wordt steeds meer erkend als een veilige en effectieve behandeling voor een verscheidenheid aan aandoeningen, evenals als een natuurlijke manier om het functioneren van cellen en daarmee de algehele gezondheid en welzijn te stimuleren.
Als u wilt weten hoe rood licht therapie exact werkt, dan kunt u hier meer lezen over de basisprincipes van rood licht therapie en nabij-infrarood licht therapie. U kunt hier en hier meer lezen over de basisprincipes van rood licht therapie.
Maar hoe kan het helpen bij hoofdpijn? En wat voor bewijs is er? Hieronder hebben we de onderzoeken op een rijtje gezet met daarbij de bijhorende resultaten.
Een studie uit 2019 evalueerde ook de effectiviteit van rood licht therapie bij chronische migraine. Elke patiënt evalueerde hun pijn bij 8 op 10. De eerste patiënt, een 42-jarige man die gedurende 10 jaar tweemaal per week aan migraine leed, kreeg 3 behandelingen gedurende 4 weken. Hij had geen migraine gedurende 2 weken na zijn behandelingsprotocol. De tweede patiënt was een 53-jarige vrouw die gedurende 30 jaar 2-3 keer per week aan migraine leed. Haar behandelprotocol bestond uit 10 behandelingen verspreid over 7 weken. Ze had nul migraine tijdens haar behandeling en gedurende de 90 dagen daarna. De laatste patiënt was een 72-jarige vrouw die 59 jaar lang 3-5 keer per week aan migraine leed. Ze kreeg 4 weken twee keer per week een behandeling en daarna vier weken één keer per week. De patiënte had geen migraine tijdens haar behandelingsprotocol.
Ten slotte kregen in een onderzoek uit 2016 10 vrouwen die leden aan chronische hoofdpijn een enkele behandeling met rood licht therapie. Een nabij-infrarood laser (830 nm) werd gedurende 34 seconden toegepast op de pijnlijke punten van de kauwspieren en de onderkaakspieren. Onderzoekers maten de bloedstroomsnelheid evenals serotonine- en cholinesteraseniveaus vóór de behandeling, onmiddellijk na en 3 dagen na de behandeling.
Ze vonden een significante afname van de bloedstroomsnelheid en een significante toename van serotonineniveaus 3 dagen na de behandeling. Ze merkten ook een vermindering van 64% van de pijn op na de behandeling. Ze concludeerden dat rood licht therapie kan helpen bij het moduleren van de bloedstroom en serotonineniveaus bij vrouwen met spanningshoofdpijn.