0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood lichttherapie voor fibromyalgie: de sleutel tot blijvende verlichting?

  februari 21, 2023 6 min read

  In deze blog bespreken we of rood licht therapie kan helpen bij de symptomen van fibromyalgie.

  Fibromyalgie is een van de meest raadselachtige gezondheidsproblemen. De oorzaken zijn moeilijk vast te stellen. Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan, twijfelen experts nog steeds of fibromyalgie een daadwerkelijke ziekte is. 

  rood licht therapie fibromyalgie

  Dit komt vooral doordat er geen specifieke diagnostische test is voor de aandoening en omdat bloedonderzoek vaak geen afwijkingen laat zien.

  Dit alles maakt fibromyalgie niet alleen moeilijk te diagnosticeren (veel te vaak worden de klachten van patiënten afgedaan als psychosomatisch of als gevolg van depressie), het maakt het ook buitengewoon moeilijk om te behandelen, tot groot ongenoegen van degenen die eraan lijden.

  Rood licht therapie kan dienen als een veilig behandelmethode en zorgen voor de nodige verlichting van de symptomen. Het biedt een veilig, effectief en betaalbaar alternatief voor traditionele behandelingen die maar al te vaak ineffectief zijn vanwege de complexe aard van fibromyalgie. Maar hoe werkt rood lichttherapie voor fibromyalgie precies? Voordat we daarop ingaan, laten we eerst eens kijken naar wat we weten over deze mysterieuze chronische aandoening.


  WAT IS FIBROMYALGIE?

  Fibromyalgieook wel FM genoemd, een aandoening die pijn veroorzaakt door het hele lichaam, slaapproblemen, vermoeidheid en ook emotionele en mentale stress. Mensen met fibromyalgie kunnen gevoeliger zijn voor pijn dan mensen zonder fibromyalgie. Dit wordt abnormale verwerking van pijnperceptie genoemd.

  Zoals hierboven vermeld, is er momenteel geen duidelijke diagnostische test voor fibromyalgie. Artsen moeten in de eerste plaats afgaan op de door patiënten beschreven symptomen en diagnostische tests gebruiken om andere ziekten en aandoeningen uit te sluiten. Het kan een lang en frustrerend proces zijn, vooral omdat er zo'n breed scala aan symptomen is. Bij veel patiënten wordt zelfs ten onrechte de diagnose depressie of artritis gesteld. Klassieke symptomen van fibromyalgie zijn onder meer:


  • Musculoskeletale pijn: dit kan variëren van stekende pijn tot een doffe, griepachtige pijn over het hele lichaam en wordt meestal verergerd door inspanning, stress, weersomstandigheden en het tijdstip van de dag.
  • Stijfheid: Artritis-achtige stijfheid wordt vaak gemeld, ook verergerd door factoren zoals lichaamsbeweging of het tijdstip van de dag.
  • Tender points: Dit zijn punten op het lichaam (18 in totaal) die pijn veroorzaken bij aanraking bij patiënten met FM. Ze bevinden zich symmetrisch op de achterkant van het hoofd, nek, schouders, borst, bovenrug, binnenkant van de ellebogen, billen, heupen en binnenkant van de knieën.
  • Vermoeidheid: dit kan een van de meest slopende aspecten van fibromyalgie zijn, waardoor de carrières en het sociale leven van patiënten eronder lijden en ze er in het algemeen van worden weerhouden een vol en bevredigend leven te leiden.
  • Slaapproblemen: mensen met FM hebben de neiging om meer moeite te hebben met inslapen, vaker 's nachts wakker te worden en slaap van mindere kwaliteit te melden. Ze hebben ook meer kans op het rustelozebenensyndroom en slaapapneu. (Bron)
  • Depressie en angst: mensen met fibromyalgie hebben veel meer kans op depressie en angst dan mensen zonder fibromyalgie. Het verband tussen deze voorwaarden is onduidelijk. Sommige experts zijn van mening dat ze uitlopers zijn van dezelfde affectieve ouderstoornis. Het kan ook een reactie zijn op het leven met chronische pijn en andere symptomen van FM.
  • Cognitieve problemen: Veel mensen met FM melden moeilijkheden om op te letten, zich te concentreren en nieuwe informatie vast te houden. Dit wordt soms "hersenmist" of "fibro-mist" genoemd.

  WAT VEROORZAAKT FIBROMYALGIE?

  Deskundigen weten niet zeker wat de oorzaak is van fibromyalgie, hoewel er aanwijzingen zijn dat er een aantal factoren een rol spelen, waaronder genetica, ziekte en infectie, trauma en stress. FM wordt beschouwd als een vorm van primaire of functionele pijn. Pijn die geen duidelijke oorsprong heeft, valt in deze categorie. Het wordt soms ook noci plastische pijn genoemd, omdat sommige deskundigen geloven dat het een gewijzigde vorm is van een ander type pijn dat bekend staat als nociceptieve pijn.

  Een van de vroegste ontdekkingen in de werking van FM is vasoconstrictie of de vernauwing van bloedvaten. Patiënten met FM hebben vaak abnormale bloedstroom patronen in de hersenen en men vermoedt dat de brandende pijn en het tintelende gevoel dat gepaard gaat met de aandoening wordt toegeschreven aan een verminderde bloedstroom.

  HOE WORDT FIBROMYALGIE GEDIAGNOSEERD?

  Er is een reeks uitgebreide diagnostische criteria ontwikkeld door verschillende gezondheidsorganisaties en beschikbaar voor gebruik door artsen.Het American College of Rheumatology, bijvoorbeeld, kwam met de eerste van deze criteria in 1990. Het wordt beschouwd als een grote stap in het legitimeren van de aandoening. De organisatie blijft updates van de oorspronkelijke criteria voorstellen, in overeenstemming met de ontwikkelingen in onderzoeks- en diagnostische technologieën.


  Deze criteria maken voornamelijk gebruik van de Widespread Pain Index (WPI) en de Symptom Severity (SS) Scale, die uit twee delen bestaat: een die de ernst van vermoeidheid, moe wakker worden en cognitieve symptomen meet, en een andere die bestaat uit een checklist van 41 symptomen.


  WAT ZIJN DE HUIDIGE BEHANDELINGEN VOOR FIBROMYALGIE?

  Er is momenteel geen remedie voor fibromyalgie en behandelplannen zijn voornamelijk gericht op het beheersen en verminderen van symptomen. Hier zijn de meest voorkomende behandelingsopties.

  Medicatie

  Klassieke pijnstillers zoals NSAID's (Ibuprofen, aspirine, etc.) en opioïden blijken niet effectief te zijn bij de behandeling van FM. Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat patiënten die opioïden gebruiken, meer ernstige pijn, meer functionele beperkingen en ernstigere depressies ervaren. Desondanks krijgt een groot deel van de FM-patiënten opioïde medicijnen voorgeschreven (huidig onderzoek schat dat dit tussen de 11 en 69 procent ligt). 

  De meest voorgeschreven medicatie voor FM is een type antidepressivum dat serotonine-norepinefrineheropname remmers wordt genoemd. Hoe SNRI's precies werken voor FM is onbekend, maar sommige experts denken dat de neurotransmitters serotonine en noradrenaline een belangrijke rol spelen bij pijnperceptie en gevoeligheid. SNRI's voorkomen dat ze uit de circulatie in de hersenen worden verwijderd.

  Een vergelijkbaar type antidepressivum genaamd Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI's) wordt ook gebruikt, hoewel minder vaak, omdat ze niet zo effectief zijn voor pijn als SNRI's. Ze worden vaker voorgeschreven om de emotionele symptomen van FM te helpen behandelen.


  Een derde type antidepressivum, tricyclische antidepressiva of verbindingen genaamd, kan ook worden voorgeschreven, vaak in combinatie met de andere twee. Ze remmen ook de heropname van serotonine en noradrenaline, maar via een ander mechanisme. Bij dit type behandeling komen bijwerkingen vaker en ernstiger voor.

  Gabapentinoïden zijn anti-epileptica die ook vaak worden gebruikt om zenuwpijn te behandelen. Aangezien sommige FM-symptomen vergelijkbare kenmerken hebben als zenuwpijn, kan het voor sommige mensen verlichting brengen. Er zijn echter enkele onaangename bijwerkingen en het medicijn is verslavend.

  Sedativa en slaapmiddelen worden vaak voorgeschreven voor FM, omdat slecht slapen niet alleen een symptoom van FM zelf is, maar ook een belangrijke factor kan zijn in de ernst van de symptomen.

  Sporten

  Experts raden rekoefeningen aan om stijfheid te verminderen en het bewegingsbereik te verbeteren, krachttraining om gewrichten te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen, en low-impact aerobic oefeningen om de ademhaling, hartslag en uithoudingsvermogen te verbeteren, wat kan helpen de kwaliteit van leven te verbeteren.

  Stress management

  Omdat stress een belangrijke trigger kan zijn voor FM-symptomen, is het belangrijk dat patiënten leren om het te minimaliseren en ermee om te gaan. Massage, yoga en meditatie zijn allemaal aanbevolen praktijken voor FM-patiënten.

  Cognitieve gedragstherapie

  CBT is een effectieve vorm van therapie voor de behandeling van verschillende problemen, waaronder angst en depressie. Aangezien deze aandoeningen bij FM in een vicieuze cirkel kunnen functioneren, kan het aanpakken van de emotionele symptomen van FM ook helpen bij lichamelijke symptomen. CGT kan ook worden gebruikt om slaapstoornissen te behandelen.

  KAN ROOD LICHTTHERAPIE DE SYMPTOMEN VAN FIBROMYALGIE VERMINDEREN?

  Er zijn steeds meer aanwijzingen dat rood lichttherapie een veilige en effectieve behandelingsoptie kan zijn voor mensen die lijden aan fibromyalgie, en dat het een nuttig hulpmiddel kan zijn om veel van de belangrijkste symptomen van de aandoening te verminderen. 

  WAT IS ROOD LICHTTHERAPIE?

  Rood lichttherapie, of fotobiomodulatie, gebruikt specifieke golflengten van licht, namelijk rood en nabij-infrarood (NIR) licht, om de huid binnen te dringen en zich te richten op de mitochondriën van de cellen. Hier veroorzaken ze een biochemische reactie waardoor zuurstof efficiënter kan worden gebruikt om adenosinetrifosfaat of ATP te produceren. ATP is het voertuig dat cellulaire energie transporteert naar elk deel van het lichaam, van het grootste orgaan tot de kleinste cel.

  Mitochondriën

  HOE WERKT ROODLICHTTHERAPIE BIJ FIBROMYALGIE?

  Rood lichttherapie kan de symptomen van fibromyalgie verbeteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat rood lichttherapie helpt bij de onderstaande symptomen:

  Rood licht therapie vermindert ontstekingen

  Rood licht therapie verlicht chronische ontstekingen door de bloedtoevoer naar de beschadigde weefsels te verhogen, en in talloze klinische onderzoeken is aangetoond dat het de antioxidant afweer van het lichaam verhoogt.

  Rood licht therapie kan symptomen van depressie en angst verminderen

  Hoewel het onderzoek beperkt is, wint rood lichttherapie aan populariteit als een mogelijke behandelingsoptie voor mensen met een depressieve stoornis. Eén studie toonde aan dat een enkele blootstelling aan NIR-licht twee weken later leidde tot verminderde depressie symptomen bij een kleine steekproef van 10 patiënten (symptomen namen na 4 weken weer toe, wat suggereert dat voortgezet gebruik nodig is om de effecten te behouden).


  Rood lichttherapie verbetert de slaap

  Verschillende recente onderzoeken hebben de voordelen van rood lichttherapie op de slaap aangetoond. Een van die onderzoeken, uitgevoerd bij een groep vrouwelijke basketballers, toonde na 14 dagen behandeling een toename van de slaapkwaliteit en serum melatonine spiegels.


  Rood licht therapie voor fibromyalgie: recente onderzoeken


  Maar hoe zit het met onderzoeken naar fibromyalgie als geheel? Een team van onderzoekers voerde eensystematische review-meta-analyse uit van alle gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die de effecten van rood lichttherapie op FM gepubliceerd vóór 2018 evalueerden.

  Ze ontdekten dat behandeling leidde tot significante verbeteringen in Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ)-scores, stijfheid, ernst van de pijn, aantal gevoelige punten, depressie en angst, in vergelijking met placebobehandeling.