0

  Uw winkelwagen is leeg

  Ondersteun postpartum depressie met rood licht therapie

  april 26, 2023 2 min read

  Depressief voelen nadat je een baby hebt gehad is heel normaal. Dit wordt een postpartum depressie genoemd. 

  Postpartum depressie komt vaak voor en kan een normaal onderdeel zijn van moeder worden. Uiteindelijk kan postpartumdepressie voor sommigen slopend zijn en kan het dagelijkse taken en het vermogen om te functioneren heel goed in de weg staan. Postpartum depressie ziet er van persoon tot persoon heel anders. In deze blog leggen we uit wat de symptomen zijn voor postpartum depressie en of rood licht therapie jou kan ondersteunen tijdens deze depressieve periode. 

  Wat zijn de symptomen van postpartum depressie

  Postpartum depressie, ook bekend als peripartum depressie, verwijst naar depressie die optreedt tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Het gebruik van de term peripartum erkent dat depressie geassocieerd met het krijgen van een baby vaak begint tijdens de zwangerschap. Dit type depressie is een behandelbare medische aandoening en omvat gevoelens van acuut verdriet, angst, evenals veranderingen in slaap- en energieniveaus.

  rood licht therapie en postpartum depressie

  Hoewel het heel normaal is om stemmingswisselingen te voelen die een paar uur tot ongeveer een of twee weken na de bevalling kunnen aanhouden, krijgt postpartum depressie een extremer gevoel van verdriet en wanhoop en deze symptomen kunnen chronisch worden. Uiteindelijk ontneemt de depressie jou het vermogen om te genieten van het moeder worden.

  Vrouwen bij wie de diagnose PPD is gesteld, hebben een groot aantal symptomen. Volgens de Amerikaanse psychiatrische vereniging omvatten de symptomen:

  • Verdrietig voelen of een depressieve bui hebben
  • Verlies van interesse of plezier in activiteiten 
  • Veranderingen in eetlust
  • Moeite met slapen of te veel slapen
  • Verlies van energie of verhoogde vermoeidheid
  • Zich waardeloos of schuldig voelen
  • Moeite met denken, concentreren of beslissingen nemen
  • Gedachten aan dood of zelfmoord
  • Huilen zonder reden
  • Gebrek aan interesse in de baby, geen binding voelen met de baby, of erg angstig zijn over/rond de baby
  • Gevoelens een slechte moeder te zijn

  Kan rood licht therapie jouw postpartum depressie verhelpen?

  Meerdere onderzoeken laten zien dat rood licht therapie kan helpen bij een normale depressie. Maar geldt dit ook voor een postpartum depressie? Hieronder zullen we enkele onderzoeken aanhalen om te kijken wat rood licht therapie kan betekenen voor mensen die lijden aan een postpartum depressie.

   kan rood licht therapie depressie verlichten?

  Onderzoek 1- Vijftien vrouwen met postpartumdepressie werden willekeurig toegewezen aan verschillende soorten licht therapie

  Een onderzoek uit 2007, onderzocht licht therapie voor vrouwen die farmacologische behandeling voor postpartumdepressie weigeren. "Vijftien poliklinische vrouwen met postpartumdepressie werden willekeurig toegewezen aan fel licht (10.000 lux, n = 10) of gedimd rood licht (600 lux, n = 5) en voltooiden een 6 weken durende proef en wekelijkse beoordelingen met behulp van zelfrapportage depressieschalen en klinische beoordelingen van het symptoomverloop. Beide groepen lieten in de loop van de tijd een significante verbetering zien op alle metingen” (Corral M, Wardrop AA, Zhang H, Grewal AK, Patton S. 2007).

  Momenteel zijn er nog niet veel onderzoeken uit naar de effecten van rood licht therapie op postpartum depressie. Er is wel veel onderzoek gedaan naar de effecten van rood licht therapie op normale depressies. De resultaten kan je vinden op deze pagina.