0

  Uw winkelwagen is leeg

  Rood lichttherapie tegen rugpijn

  juni 23, 2023 5 min read

  Rood lichttherapie voor rugpijn is een van de meest interessante nieuwe behandelingen die vandaag beschikbaar is. Het is een natuurlijke, pijnloze en effectieve oplossing.

  In dit artikel zullen we rood licht therapie verkennen, wat het is, hoe het werkt en hoe het kan helpen om uw rugpijn te verlichten, zodat u uw normale activiteiten kunt hervatten. Rood lichttherapie biedt ook verlichting van verschillende andere soorten pijn.

   rood licht therapie tegen rugpijn

  Waarom ontstaat rugpijn?

  De meeste rugpijn is acuut (tijdelijk) en wordt meestal veroorzaakt door een blessure. Chronische pijn (die langer dan 12 weken aanhoudt) treft ongeveer 20 procent van de mensen die aanvankelijk acute lage rugpijn krijgen. Chronische rugpijn kan soms worden genezen met medische of chirurgische middelen, maar het kan aanhouden en een aanzienlijke achteruitgang van de kwaliteit van leven veroorzaken.

  Rugpijn kan vele oorzaken hebben, meestal letsel, door sport of een ongeluk. Elk van deze kan een verrekte spier, een verschoven wervel of een verschoven of gescheurde tussenwervelschijf veroorzaken Dit veroorzaakt een scherpe, stekende pijn in de rug.

  Sommige mensen zijn vatbaar voor rugpijn, hoewel het ook anderszins gezonde mensen kan treffen. Degenen die lijden aan ontstekingsaandoeningen, zoals artrose en osteoporose, zijn vatbaarder voor het ontwikkelen ervan. Andere factoren zijn leeftijd, fitnessniveau, zwaarlijvigheid, genetica, zwangerschap en beroepsrisico's. 

  De wetenschap achter rood lichttherapie tegen pijn

  Rood lichttherapie, ook wel low-level lasertherapie (LLLT) genoemd, is een populaire therapie om pijn en ontstekingen te verminderen.

  Hoe kan een licht schijnen op een gebied pijn verlichten?

  Enige onmiddellijke verlichting komt van de zachte, rustgevende warmte van hoge intensiteit rode of nabij-infrarood LED-lampen. De warmte dringt diep door, waardoor de spieren ontspannen. Of u nu last heeft van gewrichts-, heup-, knie- of rugpijn, het komt doordat uw spieren gespannen zijn en zo blijven, wat de perceptie van pijn verhoogt. Spierontspanning signaleert de hersenen dat alles in orde is, het gevaar is geweken. Deze ontspanning helpt de perceptie van pijn te verminderen.

  U kunt een rustgevend verwarmend effect bereiken met elk licht of zelfs een warm bad. Maar om diepgaande en blijvende pijnverlichting te bereiken, moet je tot op cellulair niveau gaan door een smal spectrum van licht te gebruiken waarvan bekend is dat het therapeutische eigenschappen heeft.

  Bij rood licht therapie en nabij-infrarood licht worden led-lampen gebruikt om specifieke golflengten van licht af te geven die de huid binnendringen voor therapeutische voordelen op cellulair niveau. In het bijzonder reageert het menselijk lichaam sterk op het golflengtespectrum van licht binnen het therapeutische venster van 630-850 nm.

  rood licht therapie golflengtes

  Rood lichttherapie tegen rugpijn

  Rood licht behandelt pijn door de natuurlijke genezingsmechanismen van het lichaam te ondersteunen en te versterken. Dit bevat:

  Cellulaire energie

  Rood licht stimuleert de mitochondriale werking in cellen. Als de golflengtes van rood licht therapie de weefsels van het lichaam binnendringen, worden ze geabsorbeerd in de mitochondriën van de cellen, de energiecentra in elk van de biljoenen cellen in het lichaam. In de cellen wordt fotonische energie omgezet in een verbinding die bekend staat als adenosinetrifosfaat (ATP), die energie levert die veel cellulaire processen aandrijft. Geactiveerde cellen hebben overvloedige energie om hun essentiële functies uit te voeren, waaronder cellulaire reparatie en replicatie. Gezonde cellen versnellen de genezing van gewonde of geïnfecteerde gebieden - en snellere genezing betekent minder pijn lijden.

  Verminderde ontsteking

  Cellulaire gezondheid leidt tot de tweede primaire functie van rood lichttherapie: het verminderen van ontstekingen. Zonder ontsteking zouden wonden niet genezen en zou u al lang geleden zijn bezweken aan de eerste ziekteverwekker die uw lichaam binnendrong. 

  Rood licht vermindert zowel acute als chronische ontstekingen door cellulair herstel te stimuleren, wat op zijn beurt de inflammatoire immuunrespons kalmeert en het lichaam sneller laat genezen.

  Acute ontsteking treedt op wanneer u uw enkel verstuikt, uw rug verdraait, vuil in uw oog krijgt of een zere keel krijgt. Deze noodhulp op korte termijn manifesteert zich als roodheid, zwelling, hitte en pijn: tekenen dat uw lichaam in volledige beschermings- en herstelmodus is. Naarmate de verwonding of infectie geneest, neemt de acute ontsteking geleidelijk af en neemt de pijn mee af.

  fotobiomodulatie

  Maar hoewel ontsteking deel uitmaakt van genezing, kunnen bepaalde factoren de ontstekingsreactie versterken tot het punt waarop het lichaam zichzelf begint aan te vallen. Wanneer bijvoorbeeld inflammatoire eiwitten van het immuunsysteem, bekend als cytokines, destructief worden voor normale, gezonde cellen, is het resultaat weefselbeschadiging en zelfs sterkere ontstekingsreacties - een vicieuze cirkel.

  Stamcelactivering

  Stamcellen zijn essentieel voor het vermogen van het lichaam om te genezen. Schijnbaar magisch in hun functies, stamcellen zijn niet-gespecialiseerde cellen die door het hele lichaam aanwezig zijn in een inactieve toestand totdat ze nodig zijn. Vervolgens reizen ze door de bloedbaan naar het getroffen gebied en ontwikkelen zich tot elke cel die nodig is. Low-level lasertherapie (rood licht therapie) activeert deze verbazingwekkende stamcellen en ondersteunt daarbij effectief het genezingsproces.

  Verhoogde doorbloeding 

  Een slechte bloedcirculatie kan acute en chronische pijnklachten verergeren. Rood licht helpt de pijn te verlichten door de vorming van haarvaatjes te stimuleren en de bloedstroom in het behandelde gebied te verhogen. Een verhoogde doorbloeding brengt op zijn beurt voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen en verwijdert afvalstoffen.

  Hoe zal rood lichttherapie mijn rugpijn genezen?

  Als u geen operatie aan uw rug nodig heeft, kan roodlichttherapie uw pijn helpen verlichten door verschillende fysiologische mechanismen te stimuleren die genezing bevorderen. Zoals hierboven uitgelegd.

  Rood licht helpt bij het herstel van spieren en bindweefsel door de productie van collageen te verhogen en te reguleren. Collageen is een primaire component van bindweefsel, inclusief tussenwervelschijven, die de wervels opvangen en de wervelkolom laten buigen en buigen.

  Na een blessure moet de collageenproductie worden gereguleerd (genormaliseerd) zodat er gezond weefsel kan ontstaan in plaats van littekenweefsel.

  De vorming van littekenweefsel (bekend als fibrose) is een risico op letsel aan de lage rugspieren - en wanneer zich littekenweefsel in spieren vormt, kan dit hun vermogen om normaal te functioneren permanent aantasten. Dit kan leiden tot chronische pijn, verminderde mobiliteit en spierzwakte.

  Hoe behandel ik lage rugpijn met rood lichttherapie?

  Rood lichttherapie kan worden toegediend door een arts of fysiotherapeut, wat meerdere wekelijkse bezoeken betekent totdat de pijn afneemt. U kunt rugpijn ook thuis behandelen met LED-panelen van de juiste grootte die de lichtopbrengst leveren die nodig is voor een therapeutisch effect. Maar aangezien de spieren die de wervelkolom ondersteunen zich diep in het lichaam bevinden, heb je hoge doses rood en NIR-licht nodig om diepe spieren en bindweefsel te bereiken. 

  De eerste stap is de aanschaf van een hoogwaardig apparaat zoals de Noir serie. Zodra u het licht krijgt, gebruikt u het gedurende 10 tot 20 minuten, drie tot vijf keer per week indien nodig om het herstel te versnellen.