Uw winkelwagen is leeg
juni 09, 2023 7 min read
Roodlichttherapie en infraroodsauna's zijn momenteel twee van de meest populaire technologieën in gezondheid en welzijn.Je vindt ze in sportscholen, spa's en in privéwoningen.
Beroemdheden, medische professionals en fitnessgoeroes prijzen de gezondheids voordelen van van deze natuurlijke therapieën.
Bij het vergelijken van infraroodsauna met rood lichttherapie, is het duidelijk dat beide een aantal gezondheidsvoordelen bieden, zij het op zeer verschillende manieren. Sauna's zijn een van de oudste therapieën die er zijn en ze zijn afhankelijk van warmte. Rood lichttherapie is een geavanceerde technologie die berust op directe blootstelling aan licht.
In deze blog duiken we er dieper op in, we gaan beide infrarood sauna’s en rood licht therapie behandelen en bekijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Ten slotte, gaan we kijken of infrarood sauna’s beter zijn dan rood lichttherapie.
Op warmte gebaseerde therapieën bestaan al millennia. Van Turkse baden tot Maya-zweethuizen tot Japanse onsen, het ritueel van warmte- en zweet opwekkende behandelingen voor therapeutische doeleinden heeft in veel culturen een heilige plaats.
Voor de Finnen begon het met hete aarde putten die uitgroeiden tot kamers die werden verwarmd door rokerige houtkachels. Dit waren de eerste Finse sauna's, wat in het Fins badhuis betekent.
Het ontspannende en vaak sociale ritueel van het nemen van een sauna levert gezondheidsvoordelen op die de moderne wetenschap nog maar net begint te begrijpen.
Een interessante ontdekking in sauna onderzoek betreft 'heat shock-eiwitten'. Dit zijn gespecialiseerde stress-eiwitten die cellen beschermen en herstellen en het immuunsysteem versterken.
Normaal gesproken worden deze eiwitten geactiveerd wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, zoals tijdens het sporten. Recente studies geven echter aan dat passieve warmte vergelijkbare effecten kan hebben. Dit bootst de fysiologische effecten van lichaamsbeweging na. Dit is geweldig nieuws voor mensen die regelmatig sauna's gebruiken.
Het is aangetoond dat het nemen van een sauna na het sporten ook voordelen heeft. In een bekend onderzoek gingen zes mannelijke hardlopers drie weken lang na elke trainingssessie naar de sauna. Dit resulteerde in wat onderzoekers opmerkten als een waardevolle verbetering van de duurloop prestaties, waarschijnlijk door het bloedvolume te vergroten.
Enigszins verrassend ontdekte een onderzoek dat er meer giftige elementen in het zweet werden uitgescheiden dan in de urine. Deze omvatten cadmium, lood en aluminium. Het is goed nieuws dat sauna's hiervoor nuttig kunnen zijn, als je bedenkt dat er steeds meer onderzoeken zijn die waarschuwen voor hoge niveaus van schadelijke stoffen en zware metalen die vanuit de omgeving in ons lichaam terechtkomen.
Hoe werkt infrarood? Stel je een zonnige dag voor midden in de winter. De lucht om je heen is koud, maar de zon verwarmt je gezicht. Dat zijn de infrarode stralen van de zon aan het werk, die je gezicht verwarmen terwijl ze je huid binnendringen. Je voelt de warmte ondanks de koude omgevingstemperatuur van de lucht om je heen.
In 1965 zette een Japanse arts deze wetenschap aan het werk en patenteerde hij de eerste infraroodlicht sauna. In tegenstelling tot traditionele sauna's, waar een elektrische kachel of houtkachel de lucht en de objecten erin verwarmt door middel van convectie, gebruiken infraroodsauna's stralingswarmte afkomstig van een infrarood warmtelamp, die warmte naar het lichaam en andere objecten in de kamer leidt.
Dit betekent dat de lucht in een infraroodsauna niet echt heet hoeft te zijn om te kunnen zweten. In feite behouden infraroodsauna's een omgevingswarmte van 35 tot 60 graden celcius, wat sommige mensen comfortabeler vinden dan het bereik van traditionele sauna's. In infraroodsauna's zweet je nog steeds veel. Dit genereert alle voordelen van een traditionele sauna, maar met minder belasting van het lichaam.
De meeste infraroodsaunamodellen vertrouwen op lichtgolven in het ver-infrarode deel van het spectrum, bekend als ver-infraroodlicht (FIR). Deze heeft een bereik van 3000 nm tot 0,1 mm.
FIR-licht is het enige soort infraroodlicht dat in staat is om uw kerntemperatuur te verhogen op een manier die de hittestress van traditionele sauna's en lichaamsbeweging simuleert. FIR-sauna's hebben verwarmingselementen van metaal, keramiek of zwarte koolstof. De laatste hiervan is de veiligste en modernste optie. Ze zijn vaak gebouwd van hout, net als hun traditionele tegenhangers.
Het onderzoek naar FIR-saunatherapie is in opkomst maar veelbelovend. Een paper vat onderzoeken samen die aantonen dat tijd doorgebracht in FIR-sauna's de kwaliteit van leven verbeterde bij patiënten met diabetes type II. Het verbeterde de hart- en vaatfunctie bij patiënten met chronisch hartfalen. Het verlicht pijn, stijfheid en vermoeidheid bij patiënten met aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
Alles bij elkaar genomen, is FIR-saunatherapie een manier voor patiënten met gezondheidsproblemen om de voordelen van lichaamsbeweging te voelen zonder het daadwerkelijk te doen. Dit is ook zonder de intense temperaturen van een super hete Finse sauna te weerstaan.
Ze verwarmen het lichaam om fysieke voordelen te activeren, net zoals traditionele sauna's dat doen. Deze fysieke voordelen omvatten:
Nu we de oorsprong, het gebruik en de voordelen van infraroodsauna's begrijpen, laten we eens kijken hoe ze zich verhouden tot rood lichttherapie.
Bij het vergelijken van rood lichttherapie versus infraroodsauna's, is het belangrijk om te onthouden dat roodlichttherapie licht gebruikt, terwijl infraroodsauna's warmte gebruiken. Beide technologieën bieden therapeutische voordelen, maar ze doen dit op een totaal verschillende manier. Toch zijn deze twee verschillende behandelingen ook potentieel complementair, zoals we later zullen zien.
Rood lichttherapie is het proces waarbij het lichaam wordt gericht met specifieke nabij-infrarood- en rood lichtgolflengten. Deze staan bekend om hun unieke therapeutische en regeneratieve resultaten.
Dit soort therapie, ook wel fotobiomodulatie (PBM) genoemd, wordt toegepast via LED-lichtpanelen van medische kwaliteit die echt krachtige golflengtes produceren tijdens frequente of dagelijkse sessies van 10 tot 15 minuten.
Alleen al de opstelling zorgt voor een totaal andere ervaring dan infraroodsauna's. Er is geen warmte betrokken bij rood lichttherapie. De LED-lampjes zelf worden niet heet en gebruikers zweten niet en ervaren geen verhoogde hartslag, zoals gebeurt in infrarood- of traditionele sauna's.
Laten we beginnen met het spectrum van rood licht, dat zich uitstrekt van ongeveer 620 nm tot 750 nm. Binnen dit bereik bevinden zich twee golflengten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze voordelen opleveren. Dit zijn de 630nm- en 660nm golflengtes.
In het infrarode spectrum (750 nanometer tot 1.200 nm) bevinden zich nog twee andere golflengtes die op bewijs gebaseerde voordelen voor de mens hebben aangetoond. Dit zijn de golflengten van 830 nm en 850 nm.
Er is nog een factor die net zo belangrijk is als het soort golflengten dat wordt gebruikt. Dit is de totale energie-output van elke golflengte, ook wel bestraling genoemd.
Apparaten voor rood lichttherapie moeten krachtige lichtniveaus produceren om de therapie zelf effectief te laten zijn.
Hoewel het waar is dat deze sauna's sommige of alle van de vijf hierboven genoemde golflengten uitzenden, kunnen ze het lang niet zo sterk doen als in sommige LED-lichttherapiepanelen.
Dit komt gedeeltelijk doordat warmtelampen van NIR-infraroodsauna's warmte afgeven om uw lichaamstemperatuur te verhogen.
LED-roodtherapie daarentegen is beperkt tot alleen de meest effectieve golflengten, wordt niet aangetast door andere lichtgolven en wordt geleverd met een onvergelijkbare bestraling.
Dit verklaart de superieure functie en effectiviteit van LED-therapie met rood licht ten opzichte van NIR-infraroodsauna's.
Rood lichttherapie en infraroodsauna's zijn verschillend genoeg om complementair te zijn, en krachtig. Elke behandelmethode heeft een geheel andere benadering van therapie.
Er zijn talloze testgevallen waarin deze verschillende behandelingen samenwerken. Een goed voorbeeld zou zijn voor rugpijn. Gewoonlijk zou fysiotherapie deel uitmaken van het herstel. Op dit moment is het echter te snel na de blessure en te pijnlijk. Bovendien kan het onvermogen om te trainen uw frustratie vergroten.
In dit geval bieden rood lichttherapie en infraroodsauna's een een-tweetje.
Van rood lichttherapie is aangetoond dat het genezing bevordert en ontstekingen en pijnsymptomen vermindert, waardoor uw hersteltijd mogelijk wordt verkort.
Ondertussen simuleren infraroodsaunasessies de hartkloppende, bloedcirculerende endorfine-rush waar je naar hunkert, terwijl ze je mogelijk ook helpen gifstoffen uit te zweten.